Medvídek Pú dostal k devadesátinám nového kamaráda. Do Stokorcového lesa zavítá tučňák

hrz
12. 10. 2016 14:07
Říjnové devadesátiny medvídka Pú oslavilo britské nakladatelství Egmont vydáním nové knihy. Obsahuje čtyři příběhy od čtyř autorů ze čtyř ročních období. Nejvíc pozornosti na sebe strhává zimní díl, v něm do zasněženého Stokorcového lesa zavítá tučňák a Pú získá nového kamaráda. Autora inspirovala fotografie, na níž si spisovatel Milne se synem Christopherem Robinem hrají s plyšovým medvědem a tučňákem. "Jelikož myšlenka seznámit Púa s tučňákem se nezdála o nic výstřednější než jeho setkání s klokanem či tygrem, začal jsem vymýšlet, co by se mohlo stát, kdyby si jednoho zasněženého dne tučňák našel cestu do Púova zátiší," líčí autor Brian Sibley.
Jednoho dne zavítá do zasněženého Stokorcového lesa tučňák a potká se s medvídkem Pú.
Jednoho dne zavítá do zasněženého Stokorcového lesa tučňák a potká se s medvídkem Pú. | Foto: egmont.co.uk

V pátek 14. října to bude devadesát let od chvíle, kdy britský spisovatel Alan Alexander Milne vydal první knížku o medvídkovi Pú.

Populární medvěd již v předstihu oslavil společné devadesátiny s britskou panovnicí Alžbětou II. krátkým příběhem, kterak medvídek Pú jel do Londýna královně poblahopřát a věnovat jí svůj dárek – nafukovací balonek.

Jenže zatímco Její Veličenstvo slaví narozeniny 21. dubna, Pú si musel ještě téměř půl roku počkat. Nyní je tedy čas na dárek pro mlsného a věčně hladového medvěda. Nedostane však ani med, ani nafukovací balonek, nýbrž novou postavičku do svých příběhů. Bude jí tučňák, jenž se ocitne v zasněženém Stokorcovém lese.

Kdo by si klepal na čelo, jak se může tučňák objevit uprostřed anglického hvozdu, nechť si uvědomí, že ho obývají už také klokan, tygr či slon a nikomu to divné nepřijde. Jedná se zkrátka o plyšáky, s nimiž manželé Milneovi vyprávěli svému synkovi Christopheru Robinovi pohádky.

A historická fotka, kterou zveřejnil britský deník The Guardian, zachycuje, jak si Alan Alexander Milne a Christopher Robin Milne hrají s plyšovým tučňákem, opodál sedí plyšový medvěd, předobraz slavné postavy Winnie The Pooh.

Právě tato málo známá fotka inspirovala autora nové epizody Briana Sibleyho k zařazení další figurky.

"Přemýšlel jsem, jakou hračku mohl ještě Christopher Robin vlastnit, ale o níž se ještě nikdy nepsalo. Vzpomněl jsem si, že jsem kdysi viděl fotografii tatínka a syna, jak si hrají na zemi v dětském pokoji s Púem a tučňákem!" líčí Sibley na stránkách nakladatelství Egmont. "Jelikož myšlenka seznámit Púa s tučňákem se nezdála o nic výstřednější než jeho setkání s klokanem či tygrem, začal jsem vymýšlet, co by se mohlo stát, kdyby si v jeden poněkud zasněžený den tučňák našel cestu do Púova zátiší," dodává.

Zařazení tučňáka do nového příběhu si pochvaluje také ilustrátor Mark Burgess. Ten se totiž vždy snaží balancovat mezi tím, aby dodržel ducha, kterého obrázkům vtiskl původní kreslíř Púa Ernest Howard Shepard, ale zároveň aby ho otrocky nekopíroval. "Miluju všechny postavičky, ale nejvíce jsem si užil kreslení tučňáka. S novou postavou cítím, že nejsem tolik v Shepardově stínu. Doufám, že tučňák bude mít ještě další pokračování," cituje ilustrátora Egmont.

Příběh s tučňákem bude součástí knihy k devadesátinám dětského hrdiny s názvem Medvídek Pú: Nejlepší medvěd na světě. Vedle Sibleyho se na ní podíleli ještě další tři populární britští autoři píšící pro děti. Nakladatelství vydalo publikaci 6. října, skládá se ze čtyř příběhů, každý se odehrává v jednom ročním období. 

"Ať je vám 5 nebo 55, Pú je medvěd pro všechny věkové kategorie," láká nakladatelství na svých stránkách čtenáře.

Děti jsou všemu otevřené, ale před přechodem do dospělosti z nich vybijeme všechnu fantazii a nasměrujeme je na praktické věci. Je to smutné, říká spisovatel a nakladatel Martin Vopěnka. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy