Dědicové dali souhlas. Deset let po Márquezově smrti vyjde jeho poslední dílo

ČTK ČTK
28. 4. 2023 15:37
Deset let po smrti kolumbijského spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu Gabriela Garcíi Márqueze vyjde jeho poslední román nazvaný En agosto nos vemos, v překladu Uvidíme se v srpnu. V pátek to napsala španělská média s odkazem na nakladatelství Random House. O existenci textu se dlouho vědělo, čekalo se ale na souhlas dědiců slavného španělsky píšícího autora.
Gabriel García Márquez na archivním snímku
Gabriel García Márquez na archivním snímku | Foto: Reuters

Podle deníku El País má rukopis zhruba 150 stran a není dokončený. Márquez na něm začal pracovat dlouho před smrtí a neustále ho přepisoval. V současnosti je text uložen na univerzitě v Texasu, která vlastní spisovatelův archiv.

S vydáním se čekalo deset let na souhlas pozůstalých po kolumbijském spisovateli, který zemřel roku 2014. Kniha vyjde ve španělsky mluvících zemích na jaře příštího roku. Podle ředitelky divize krásné literatury nakladatelství Random House Pilar Reyesové bude zveřejnění Márquezova posledního uceleného literárního textu velkou novinkou pro čtenáře na celém světě.

García Márquez byl nejčtenějším španělsky píšícím autorem 20. století. První velký literární úspěch mu v roce 1967 přinesl román Sto roků samoty, dosud se ho prodalo přes 30 milionů výtisků. Slavné jsou i jeho další knihy Láska za časů cholery, Kronika ohlášené smrti, Podzim patriarchy či Generál ve svém labyrintu. Nobelovu cenu obdržel v roce 1982. Poslední román vydal roku 2004 pod názvem Na paměť mým smutným courám.

 

Právě se děje

Další zprávy