Hymna aerobicu je nejoblíbenější erotický hit

Kultura Kultura
17. 2. 2010 14:30
Physical zpívá Olivie Newton-Johnová z Pomády
Olivie Newtonová-Johnová se svým hereckým kolegou Johnem Travoltou
Olivie Newtonová-Johnová se svým hereckým kolegou Johnem Travoltou | Foto: Reuters

Los Angeles - Kdy jindy by měla vlastně vzniknout nejerotičtější píseň než na počátku 80. let. AIDS byl daleko, na parketech veselo, prosazoval se kult péče o tělo a otevřené erotické provokace se staly součástí vizuality v popu.

Vítěznou píseň ovšem nezpívá Madonna ani Prince, kteří si tehdy v textech dovolili to, co nikdo před nimi. Jako nejúspěšnější byl vyhodnocen hit Physical z roku 1981 v podání od Olivie Newtonové-Johnové, někdejší stydlivky z Pomády.

Hudební časopis Billboard sestavil žebříček celkem padesáti nejoblíbenějších erotických písní od srpna 1958 do ledna 2010. Některé ohodnocené písně jsou ploužáky, jiné by fungovaly spíš na rockovém koncertě.

Všechny však spojuje téma erotiky, píše Billboard a dodává, že v pořadí nejde o žádné dojmy. Oblíbenost nahrávek hodnotila redakce podle doby, po kterou se dokázaly udržet v čele hitparády Billboardu. Vítězná skladba obsadila v roce svého vzniku první místo na deset týdnů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Píseň Physical ze stejnojmenného alba napsali Steve Kipner a Terry Shaddick. Se svými narážkami na "vodorovnou polohu" byla známá nejen jako erotická, ale proslavila se i jako nahrávka provázející předcvičování aerobiku, kterým si zpěvačka také vydělávala.

I v klipu cvičí Olivie Newtonová-Johnová aerobic - píseň se pak stala i neoficiální hymnou tohoto sportu. Přesto jí nelze upřít erotické dvojsmyslnost. Nejznámější je pravděpodobně refrén: "Let's get physical, physical. I wanna get physical. Let's get into physical. Let me hear your body talk ..." 

Právě kvůli textu byla skladba Physical zakazována v rádiích. Po světě se prodalo více než dva miliony kopií singlu. Videoklip, ve kterém účinkují gayové, získal v roce 1983 Grammy.

Na druhém místě žebříčku skončil song Tonight's the Night z roku 1976 od Roda Stewarta (ten se dostal do první desítky i s počinem Do Ya Think I'm Sexy?). Na třetím místě je již novodobější skladba - I´ll Make Love To You od Boyz II Men.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Celkové pořadí hitů:

    1. Physical - Olivia Newtonová-Johnová
    2. Tonight's The Night - Rod Stewart
    3. I'll Make Love To You - Boyz II Men
    4. Too Close - Next
    5. Let's Get It On - Marvin Gaye
    6. Hot Stuff" - Donna Summerová
    7. Do That To Me One More Time - Captain and Tennille
    8. Like A Virgin - Madonna
    9. Kiss You All Over - Exile
    10. Do Ya Think I'm Sexy? - Rod Stewart

 

Právě se děje

Další zprávy