Vzbouřenci The Herbaliser vyprovodí gratulanty Roxy

aša
Aktualizováno 13. 10. 2014 8:10
Britská dvojice The Herbaliser se v polovině devadesátých let proslavila zdánlivě neslučitelnou fúzí jazzu a hip-hopu na labelu Ninja Tune. Na jejím pražském koncertě můžete bý zdarma!
The Herbaliser.
The Herbaliser. | Foto: The Herbaliser

Praha - Klub Roxy a experimentální kavárna NoD otevřou své brány gratulantům již za několik dní a slibují týden napěchovaný uměleckými čísly jak trendových jmen, tak zkušených matadorů. V reprezentaci druhé skupiny najdou příznivci klubu i jazzově hip-hopovou kapelu The Herbaliser, jejímž setem vyvrcholí týdenní oslavy dvaadvacátých narozenin klubu (20. - 26. října).

Podívejte se na ukázku z tvorby The Herbaliser. Se zombíky.
Podívejte se na ukázku z tvorby The Herbaliser. Se zombíky.

Zatím poslední desku natočila legendární dvojice s projektem Teenburger. „Jsme na ní opravdu závislí, bude to senzační,“ neskrýval nadšení kanadský rapper Darren Pyper aka Ghettosocks ve společném rozhovoru se švédský spoluhráčem Timbuktem pro server The Come Up Show.

Deska Hive Mind podle druhého vznikala poměrně bizarně: kolektiv si v londýnském apartmánu člena The Herbaliser Ollieho Teeby nahrál skeče beatů, poté se vypravil do hospody v téže ulici a vymyslel tam všechny koncepty deseti písní, z nichž pak zhruba šest nahrál. S ostrovní formací spolupracovali Ghettosocks i Timbuktu již na předchozím albu There Were Seven z roku 2012.

Vyhrajte lístky na The Herbaliser!
Autor fotografie: The Herbaliser

Vyhrajte lístky na The Herbaliser!

Vyhrajte s deníkem Aktuálně.cz dva lístky na koncert The Herbaliser v rámci oslav narozenin klubu Roxy BE22. Nabízíme dvě vstupenky za správnou odpověď na soutěžní otázku, kterou je nutné poslat na [email protected] s předmětem BE22. Soutěžit lze do úterý 14. října (11:00). Vylosovaného výherce budeme informovat mailem, jeho jméno bude zapsané na guestlistu před koncertem.

Soutěžní otázka:
Jak se jmenuje zpěvačka, ktera již aktuálně patří do sestavy The Herbaliser?
a) Helena Vondráčková
b) Jennifer Lopez
c) Jessica Darling

Britská dvojice Jakea Wherryho a již zmíněného Ollieho Teeby se zjevila na hudební scéně přesně ve chvíli, kdy se na její půdě začalo dařit uskupením spojujících dva žánry, jež by svým způsobem mohly být protipóly.

Zatímco Wherry ujížděl coby teenager na jazzu a Jamesovi Brownovi a k hip-hopu se dostal až později, Teebu, stejně jako tenisky, které vášnivě sbíral, okouzlily klouzavé rytmy okamžitě. Ty ostatně již ve svých šestnácti neváhal sypat ze svého mixážního pultu na koncertech. Jenže byl to Wherry, který díky kontaktu na Patricka Carpentera alias DJ Food dostal The Herbaliser do Ninja Tune, nezávislého vydavatelství, přes jehož filtr prošly nahrávky hudebníků jako Amon Tobin, The Cinematic Orchestra, Bonobo, Jaga Jazzist, Machinedrum nebo Fink. A které z nich v polovině devadesátých let udělalo hvězdy.

Po pěti více či méně úspěšných deskách si ale uvědomili, že jejich trůn na londýnské adrese přece už jen hřeje příliš, že je čas se pohnout dál. Šestou studiovou desku vydali u berlínského labelu Studio !K7. Jenže svoboda přitahuje. A jak získat lepší podmínky pro seberealizaci, než když si je člověk vytvoří sám. A vznikl label Department H.

The Herbaliser ukončí sedmidenní transkontinentální pouť mezi hudebními, divadelními, výtvarnými i filmovými projekty s různým národnostním zakořeněním. Narozeninový festival odstartuje 20. října Jana Vrána se show, v níž se protnou prvky tance a akrobacie s důrazem na světelné zázemí. Na pódiu Roxy se v týdenním maratonu prostřídají houseový dýdžej Feed Me, dance-punkoví Liars, Maceo Plex s temným houseovým repertoárem nebo Holanďan Joris Voorn s arzenálem elektro beatů. Zahálet nebudou ani nejzajímavější tuzemské kapely – Manon meurt, Kalle, PZH, Peter Pan Complex nebo WWW.

Kavárenský program rozproudí mistr butó Ken Mai, v úterý naváže kabaret Slovenka na kvadrát. Z divadelních představení vypichují pořadatelé rusko-německý soubor Do-Theatre a jejich show pro oči Gofmaniana. Dust of Dreams.

 

Právě se děje

Další zprávy