Australská opera ruší Carmen. Kvůli scénám s kouřením

Kultura Kultura
9. 10. 2014 16:35
West Australia Opera nebude v příští sezoně hrát operu Carmen. Chce podporovat zdraví v rámci nového partnerství s úřadem na ochranu zdraví.
Fotografie ze zkoušky, na které postavy kouří
Fotografie ze zkoušky, na které postavy kouří | Foto: Externí

Praha – West Australia Opera oznámila, že z repertoáru vyřazuje operu Carmen na následující dva roky kvůli scénám obsahující kouření. Australská opera získala 400 tisíc dolarů v rámci uzavřeného partnerství s Healthaway, což je státní zdravotnický úřad, do jehož portfolia spadá kouření, alkohol a gamblerství.

Carmen je slavnou operou, kterou  napsal Geroges Bizet. Autory libreta jsou Henri Meilhac a Ludovic Halévy. Premiéra se odehrála 3. března 1875 a diváky příliš nenadchla. Dnes opera o čtyřech aktech patří již mezi klasický repertoár všech světových operních domů.

Australský premiér Tony Abbott na zprávu zareagoval prohlášením, že politická korektnost zešílela. „Přece divadla nepřestanou hrát Macbetha, protože propaguje vraždu krále," dodal. Carolyn Shard, generální ředitelka Opery, prohlásila, že jejich rozhodnutí bylo dobrovolné a že úřad nepožadoval zrušení Carmen.

Děj opery je zasazen do španělské továrny na cigarety a postavy v ní kouří. Ředitelka situaci okomentovala takto: „Zdraví našich zaměstnanců a všech milovníků opery nás zajímá, což pro nás znamená dávat podněty ke zdravému žití, nikoliv ukazovat aktivity, které mohou vypadat, jako kdyby zdraví škodící činnosti propagovaly.“

Partnerství s úřadem Healthaway začíná v březnu 2015. Carmen má nahradit jiná opera, o jakou se jedná, divadlo zatím neuvedlo.

 

Právě se děje

Další zprávy