Dům, kde se zabil Ian Curtis z Joy Division, se stane muzeem

mad
25. 5. 2015 11:31
Nový majitel nemovitosti po zpěvákovi Ianu Curtisovi přemýšlí, že by v domě otevřel muzeum. Fanoušek kapely přeplatil původního kupce a za dům zaplatil přes sedm milionů korun.
Ian Curtis
Ian Curtis | Foto: Profimedia.cz

Praha – Fanoušek post-punkové kapely Joy Division koupil dům jejího člena Iana Curtise. V něm žil zpěvák do roku 1980 s manželkou a dcerou, než spáchal ve svých 23 letech sebevraždu.

Dům se nalézá na Barton Street v britském Macclesfieldu. Původní cena byla 115 tisíc liber. Když však Hadar Goldman, podnikatel a hudebník, zjistil, že nemovitost se již prodává někomu jinému, připlatil dalších 75 tisíc liber (dohromady přes sedm milionů korun) coby kompenzaci za právní kroky, které transakci zvrátily.

Řekl, že ho ke koupi přiměl také crowdfunding veřejnosti, která chtěla nemovitost koupit dřív než developeři, avšak nevybralo se dost peněz. V domě se také o kapele natáčel film Control (2007) režiséra Antona Corbijna.

Goldman podle svých slov cítil nutnost se zapojit, když snahy fanoušků nevyšly, byť musel zaplatit téměř dvojnásobek původní ceny. "Joy Division zanechali hudební odkaz, který ovlivnil mnoho současných skupin. Jejich odkaz si zaslouží být přenesen do 21. století, aby se o jedné z nejvlivnějších kapel v historii zvýšilo povědomí," komentoval Goldman.

Prohlásil také, že má v plánu udělat z domu muzeum pro všechny fanoušky skupiny z celého světa a že bude s nemovitostí zacházet tak, aby zachoval dědictví po Joy Division: "Až přijde čas, oceníme nápady a myšlenky kohokoli, kdo bude mít zájem se na tomto vzrušujícím projektu, který bude připomínat podstatnou část historie hudby, podílet."

Dům Iana Curtise
Dům Iana Curtise | Foto: Daniel Case

Bývalý člen skupiny Peter Hook již dříve snahy o vytvoření muzea podpořil. Kytarista kapely Bernard Sumner však vyjádřil obavy, aby se z místa nestal "památník sebevraždy".

 

Právě se děje

Další zprávy