Corbijn už 35 let fotí Waitse. Snímky exkluzivně vydají

Kultura Kultura
23. 1. 2013 10:40
Kniha ´77-´11 ukazuje spolupráci hudebníka a fotografa
Foto: Anton Corbijn

Praha - Americký zpěvák Tom Waits oznámil, že s Antonem Corbijnem, slavným fotografem rockových hvězd a režisérem hudebních klipů i dvou filmů, letos vydají fotografickou publikaci s názvem ´77-´11. V ní shrnují pětatřicet let spolupráce od roku 1977, jak napovídá úvodní číslovka v názvu. Tehdy Corbijn poprvé vyfotografoval Waitse v Nizozemí.

Foto: Aktuálně.cz

Na více než 200 stranách předvede Corbijn své portréty Waitse a přes 50 stran bude věnováno fotografiím a úvahám od samotného zpěváka. Úvod ke kratší sekci napíše režisér Jim Jarmusch.

Kniha vyjde 8. května 2013 v omezeném nákladu 6600 kusů u německého nakladatelství Schirmer-Mosel.   

„Anton vezme tu malou černou skříňku, namíří ji na vás a listí popadá ze stromů," řekl Waits ke knize. „Stíny jsou najednou prodloužené a hrozivé, dům vypadá opuštěně a já vypadám jako atraktivní funebrák. Miluji spolupráci s Antonem, je to člověk se skutečnou vlastní perspektivou. Věřte mi, nebudu skákat ze skal oblečen jenom do Drákulova pláště jen tak pro někoho."

„Je to vzácnost. Fotografovat někoho přes třicet let Naše společná práce se rozvíjela naprosto přirozeně a v tom samotném je krása. Naše kariéry bereme velice vážně, ale když přijde na společnou činnost, jsme jako děti bránící se dospělosti. Je to osvobozující a velmi potřebná legální droga," říká Corbijn.

Foto: Anton Corbijn

Tom Waits (1949) se na scéně pohybuje od poloviny šedesátých let. Upoutal už svým druhým albem The Heart of Saturday Night (1974). V roce 2011 vydal patnácté studiové album Bad as Me. Příležitostně také vystupuje ve filmech - naposledy jsme jej mohli vidět v komedii Martina McDonagha Sedm psychopatů jako sériového vraha Zachariaha. Příští rok se objeví v nové verzi Pinocchia.

Anton Corbijn (1955) je známý především jako fotograf rockových hvězd a autor videoklipů - například Enjoy The Silence pro Depeche Mode nebo Heart-Shaped Box pro Nirvanu. Natočil ale také dva celovečerní filmy - Control o zpěváku Joy Division Ianu Curtisovi a snímek Američan. Letos by měl dokončit třetí film s titulem A Most Wanted Man o osudech tureckého muslima Murata Kurnaze, ketrýbyl obviněn ze spojení s Al-Kajdou a čtyři a půl roku strávil ve vězení Guantánamo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy