Nejnavštěvovanější filmy roku: Nad českými snímky vede Hollywood, všem vládnou Queen

Kultura Kultura
7. 12. 2018 8:00
Český filmový trh zřejmě zažívá rekordní rok. Jak informují páteční Hospodářské noviny, s takřka matematickou jistotou celkové tržby překročí dvě miliardy korun a dost možná padne i dosavadní rekord v počtu návštěvníků, který je zatím 15,6 milionu diváků z roku 2016. Podívejte se na desítku nejnavštěvovanějších titulů podle údajů Unie filmových distributorů ze začátku prosince. Tabulka nezahrnuje snímky, které měly premiéru vloni.
Ve snímku Jurský svět: Zánik říše nemáte o hlavní postavy strach. Děti si u filmu neřeknou, že to viděly poprvé a zanechalo to v nich velký dojem. | Video: Kamil Fila

5. Jurský svět: Zánik říše

393 tisíc diváků, distribuuje CinemArt

Už pátý díl někdejší série Stevena Spielberga o "dinosauřím Disneylandu" přímo navazuje na předchůdce Jurský svět, který před třemi roky původní trilogii restartoval a s tržbami téměř 1,7 miliardy dolarů se stal pátým nejvýdělečnějším snímkem všech dob.

Letošní film, který natočil španělský režisér Juan Antonio Bayona, především recykluje či přeskupuje dříve viděné motivy, nápady i zápletky. Na exotickém ostrově pravěké živočichy tentokrát ohrožuje probuzená sopka. Do příběhu se vracejí mužný ošetřovatel velociraptorů Owen Grady v podání Chrise Pratta i bývalá upjatá workoholická manažerka dinosauřího zooparku Claire Dearingová, kterou ztvárnila Bryce Dallas Howardová, přičemž z Prattovy postavy se nyní již skoro stal Indiana Jones.

"Ve snímku Jurský svět: Zánik říše nemáte o hlavní postavy strach. Děti si neřeknou, že to viděly poprvé a zanechalo to v nich velký dojem," konstatoval ve videorecenzi kritik Kamil Fila.

 

Právě se děje

Další zprávy