Tipy z jihlavské soutěže: Kalifornské požáry, Slavoj Žižek, kojoti pašující uprchlíky

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:27
Zahraniční soutěže festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě nabízejí snímek oscarového režiséra Rona Howarda o požárech v Kalifornii nebo film o proměně ekonomiky a rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Chorvatský snímek líčí, jak se do Jaderského moře dostal azbest. Číňané vyprávějí, jak byli zatčeni a donuceni podepsat developerům souhlas se zbořením svých domů.
Snímek z Krajiny Zero.
Film Krajina Zero uvádí jihlavský festival v sekci Mezi moři. | Video: MFDF Ji.hlava

Krajina Zero

Režie: Bruno Pavić

Postava v bílém ochranném obleku s plynovou maskou hledí do kamery, za ní se přelévají vlny Jaderského moře. O chvíli později detailní pohled na hladinu odhalí olejovité nečistoty, které zjevně nemá na svědomí příroda. A v dalším záběru nečistoty rukama rozhání drobná dívka v plavkách, cachtající se u břehu.

Chorvatský snímek Krajina Zero nepotřebuje slova. Vypráví pomocí silných obrazů a znepokojivých zvuků o tom, jak lidé popíjejí kávu na plastových židlích a zuby nehty se snaží udržet představu o letní idyle, zatímco průmyslové věže v pozadí jasně říkají, že tady už příroda nemá hlavní slovo, a v okolí se vylepují varovné cedule, že ve vzduchu se nachází nebezpečný azbest.

 

Právě se děje

Další zprávy