Švankmajer, vlci nebo Jožo Ráž. Co nabízí soutěž českých dokumentů v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:30
Jihlavský festival letos uvádí filmy o surrealistovi Janu Švankmajerovi, zpěvákovi Elánu Jožovi Rážovi, situaci s vlky na Broumovsku nebo pohled do natáčení prvního romského sitkomu v Česku. V nabídce soutěže českých dokumentů je dále snímek o pouti, kterou podnikl Karel Hynek Mácha s přítelem, nebo portrét ruského umělce Olega Vorotnikova ze skupiny Vojna.
Snímek z Pouti krkonošské.
Film Pouť krkonošská uvádí jihlavský festival v sekci Česká radost. | Video: MFDF Ji.hlava

Pouť krkonošská

Režie: Karel Čtveráček

Na sklonku léta 1833 podnikl básník Karel Hynek Mácha s přítelem Eduardem Hindlem pěší pouť z Prahy na Sněžku. Na tuto devítidenní cestu se pravidelně vydává se svými přáteli také historik a teoretik umění Jiří Zemánek. Od ďáblické hvězdárny směrem na Mělník, přesně jako Mácha. 160 kilometrů vzdušnou čarou za četby poezie, podél polí, lánů, ale také skládek, jež rozrývají radlice buldozerů.

Dokumentarista Karel Čtveráček zaznamenává krásy krajiny, které inspirovaly nejvýznamnějšího českého romantika, i svět, jejž rozkládá dnešní industriální prostředí a kterým se brodí současní poutníci ve snaze najít jeho poezii.

Vedle rozjímání a lyriky je v Pouti krkonošské prostor i na autentické skuhrání nad prvními boláky a puchýři. "Víme už, že není nutné se ničeho obávat: cesta si nás sama srovná a povede, propojí s krajinou, s oblaky, s noční hvězdnou oblohou," podotýká režisér lyrického, melancholického snímku, jehož tempo a rytmus udávají zákruty krajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy