S Bondem končím! Režisér Sam Mendes se vrací k divadlu

David Kohout
21. 7. 2015 9:39
Režisér Sam Mendes končí s bondovkami. Nejnovější pokračování dobrodružství agenta 007 s názvem Spectre tak bude jeho poslední.
Daniel Craig jako James Bond
Daniel Craig jako James Bond | Foto: Reuters

Londýn/Praha – James Bond si bude od listopadu hledat nového režiséra. Oscarový filmař Sam Mendes se totiž nechal slyšet, že čtyřiadvacáté dobrodružství agenta 007 bude zároveň posledním, pod kterým se jako režisér podepíše.

"Nemyslím si, že bych se do toho znovu pustil," citovala BBC Mendese. "Řekl jsem své poslední ne. Kdybych pokračoval, akorát by se mi přátelé smáli."

Sam Mendes
Sam Mendes | Foto: Reuters

Přípravy a režírování Skyfall a Spectre mu zabraly pět let. "Bylo fantastické sledovat tu životní změnu," komentuje Mendes, který si celým procesem už nechce znovu projít. To je podle něj hlavní důvod, proč se s britským agentem rozloučí. 

Bond byl podle něj daleko víc než jen prací. "Když jsem teď skončil, můžu se vrátit zpátky do divadla,“ nastiňuje Mendes. Právě práce v divadle jej proslavila.

V pořadí čtyřiadvacátý Bond bude mít světovou premiéru 26. října ve Velké Británii, do českých kin se dostane 11. listopadu tohoto roku. 

V hlavní roli agenta britské MI6 se znovu ukáže Daniel Craig. Právě sedmačtyřicetiletému britskému herci Sam Mendes příliš nedůvěřoval, jak přiznal v rozhovoru pro britský Telegraph. "Myslel jsem si, že dát hlavní roli právě Danielu Craigovi není vůbec dobrý nápad," nechal se slyšet. Nakonec byl Bond v jeho podání fantastický, dodal Mendes.

Děj nového filmu se bude odvíjet od tajemné zprávy z Bondovy minulosti, která mu ukáže cestu k tajné organizaci.

Film se natáčel v Londýně, Mexiku, Itálii a Maroku a kromě Daniela Craiga se v dalších rolích představí Christoph Waltz, Lea Seydoux, Andrew Scott, Naomie Harris, Monica Bellucci či Ralph Fiennes.

Zatím poslední bondovka Skyfall získala v roce 2013 dva Oscary (za filmovou píseň od zpěvačky Adele a za zvukové efekty). Filmaři měli k dispozici 200 milionů dolarů, celosvětové tržby filmu pak přesáhly jednu miliardu dolarů.

Podívejte se na záběry z natáčení čtyřiadvacáté bondovky. James Craig hraje agenta 007 ve Spectre.
 

Právě se děje

Další zprávy