Sebevražedný oddíl je kasovním trhákem. Špatné recenze diváky neodradily

Marie Dostálová
8. 8. 2016 16:29
Film Sebevražedný oddíl, který je natočen podle komiksů vydavatelství DC, má i přes velmi kritické ohlasy vysokou návštěvnost v USA i mimo ně. Snímek přes první víkend utržil celosvětově pře 267 milionů dolarů, otázkou však zůstává, zda dojde v dalším týdnu k prudkému poklesu, který zaznamenal jiný film z DC univerza, a to Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti.
Margot Robbie | Video: Warner Bros.

Film Sebevražedný oddíl podle stejnojmenného komiksu má vysoké tržby, a to i přes velmi negativní recenze, píše americký časopis Variety.

Snímek s postavami DC univerza utržil v amerických kinech za první víkend 135 milionů dolarů, čímž překonal dosavadní srpnový rekord, který drželi Strážci Galaxie (2014) s 94,3 milionu dolarů.

Will Smith, který ve filmu hraje Deadshota, si připsal osobní rekord. Sebevražedným oddílem překonal sci-fi snímek Já, legenda (2007), který měl v USA otvírák ve výši 77 milionů dolarů.

Zástupce distribuční společnosti Warner Bros. Jeff Goldstein je velmi spokojený: "Překonalo to naše veškerá očekávání. Marketingová kampaň byla skvělá a výkony herců Willa Smithe, Margot Robbie a Jareda Leta zkrátka vynikající. Jsou zábavní a zkažení a fanoušky to baví."

Variety připomíná, že Sebevražedný oddíl byl jedním z nejočekávanějších filmů léta. Zájem o film odstartoval první teaser trailer zveřejněný loni na Comic-Conu. Studio bylo po premiéře zaplaveno negativními recenzemi, které vyvolaly obavy, že návštěvnost filmu bude nízká.

Joe Morgenstern z deníku The Wall Street Journal označil film jako "útok na ideu zábavy jako takovou", David Edelstein ze stránky Vulture označil film za "nejhorší z nejhorších" a Amy Nicholson z MTV napsala, že snímek je "dvouhodinovka vaty".

Rozpočet Sebevražedného oddílu činil 175 milionů dolarů, z něhož byly desítky milionů utraceny za přetáčky. Vysoký rozpočet však není pro DC jediným faktorem, problémem podle Variety je, že se nedaří vyvolat stejný zájem o Batmana, Supermana a hrdiny z Justice League, kteří patří do jejich univerza, v porovnání s marvelovskými hrdiny.

Film Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti měl taktéž velice špatné recenze, ale za první víkend v USA utržil vysokých 166 milionů dolarů. Kritické ohlasy však snímek dostihly další víkend, kdy tržby klesly o 70 procent.

Otázkou tedy zůstává, jak se Sebevražednému oddílu povede v tržbách další týden. V mínusu však studio pravděpodobně nebude, neboť mimo USA utržil snímek za první víkend 132 milionů dolarů z celkem 57 zemí.

V Česku byl Sebevražedný oddíl nejnavštěvovanějším filmem víkendu. Zhlédlo jej 81 tisíc diváků, kteří nechali v pokladnách kin 12 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy