Recenze: Matrix AB nahlíží do Babišovy duše. Ale jen když to politik Klusákovi dovolí

Michal Polák Michal Polák
29. 10. 2015 20:15
Vít Klusák se v dokumentu Matrix AB snaží ukázat Andreje Babiše v jiném světle, než na jaké je běžný divák zvyklý z médií. Bohužel ministr financí je náročným respondentem, a když se dostane do svízelné situace, pro jistotu prchá. Klusákovu dokumentu se přesto podařilo z minima vytěžit maximum.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Česká televize / Hypermarket Film

RecenzeVít Klusák se rozhodl natočit do dokumentárního cyklu Český žurnál portrét ministra financí, majitele Agrofertu a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Druhého nejbohatšího Čecha natáčí jak na veřejnosti, tak v soukromí. Snaží se ho ukázat v jiném světle, než je běžný divák zvyklý, a částečně mu jeho plán vychází.

Babiš v průběhu celého dokumentu působí, že někdy se mu za ramenem Klusákova kamera zatraceně hodí. Například v případě, když ho při volební kampani osloví bezdomovec a požádá ho o drobák, ministr bez mrknutí oka sahá do kapsy a nevěřícímu muži vloží do rukou bankovku se slovy: „Tady máte pět tisíc korun a choďte si něco koupit.“

Nemůžu se normálně bavit

Méně se mu Klusák hodí třeba na večírku, kde Babiš konverzuje s maďarským velvyslancem a stěžuje si, že by ho česká média ukamenovala, kdyby se sešel s maďarským premiérem Orbánem. Po rozhovoru okamžitě odevzdává mikroport s tím, že se nemůže normálně bavit. Takhle je to skoro se vším. Když se Babiš dostane do nějaké delikátní situace, okamžitě natáčení přeruší.

Matrix AB je po celou dobu vůči osobě vicepremiéra téměř výhradně kritický. Na Babiše vytahuje kauzy, které už médii v minulosti prošly – dozvíte se o podezřelé dotaci 50 milionů na stavbu resortu Čapí hnízdo nebo o kauze kolem zemědělce Bohumíra Rady. Tomu měl Babišův Agro Jevišovice v červnu tohoto roku postříkat pesticidy celou úrodu pšenice.

Do dokumentu tvůrce zařadil také řadu scén, které Babiše portrétují v pozitivním světle jako pracovitého člověka, který svou funkci bere velmi vážně. V jedné z nich si ospalý a zívající ministr financí připravuje projev. Čte si ho nahlas, při čemž ho opravuje jazyková korektorka, která se mu snaží pomoci s jeho „slovenskočeštinou“.

Uctívači a nepřátelé

Dokument rámuje scéna, kdy Babiš dorazí ke Klusákovi na promítání dokumentu. Končí pak Babišovou reakcí po jeho zhlédnutí. Politik obviní Klusáka z toho, že se ho snaží pouze pošpinit, protože ukazuje jen jeho nepřátele. Nemá ovšem pravdu.

V dokumentu vystupují také Radmila Kleslová a Martin Komárek, kteří přednesou shodnou nekritickou ódu na Babiše. Zdá se, že to samé Babiš očekával od Klusáka. Dokument trefně ukazuje, že Babiš dělí lidi kolem sebe na ty, kteří ho bezmezně zbožňují, a na nepřátele.

Pro člověka, který pravidelně sleduje politiku, zřejmě nebude Klusákův dokument nijak objevný. Osvěžujícím dojmem působí pasáže, kdy je Babiš v soukromí obklopen nejbližšími a cítí se bezpečně, takže občas vypustí nějakou perlu.

Zůstává otázkou, jestli je vůbec potřeba točit podobné dokumenty o tak exponované postavě, že kvůli ní vznikají i média specializující se na sledování každého jejího kroku. Klusákův Matrix AB je určen především lidem, kteří Babiše považují za hodného strýčka, který jim před volbami daroval tu meruňkovou koblihu. Pro ostatní je spíše nošením dříví do lesa.

Hodnocení: 60 %

Matrix AB trailer | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy