Premiér a jeho devadesátiletý papoušek. Zelenkovu novinku Ztraceni v Mnichově uvede MFF v Londýně

ČTK ČTK
8. 10. 2015 8:00
Režisér Petr Zelenka, autor úspěšných filmů Knoflíkáři, Rok ďábla či Příběhy obyčejného šílenství, se po sedmi letech vrací na plátna kin. Tentokrát se snímkem Ztraceni v Mnichově o neznámých okolnostech podepsání mnichovské dohody. Ještě před svou premiérou 22. října se film představí na mezinárodním filmovém festivalu v Londýně.
Petr Zelenka se štábem při natáčení filmu Ztraceni v Mnichově.
Petr Zelenka se štábem při natáčení filmu Ztraceni v Mnichově. | Foto: Lucky Man Films

Praha - Po sedmi letech se vrací tvůrce divácky úspěšných komedií Knoflíkáři, Rok ďábla a Příběhy obyčejného šílenství Petr Zelenka s novým snímkem podle vlastního námětu a scénáře. Film o neznámých okolnostech podepsání mnichovské dohody nazvaný Ztraceni v Mnichově vstoupí do kin 22. října. Ještě předtím však bude mít premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Londýně.

Jde o koprodukci společnosti Lucky Man Films, Barrandova a České televize, na kterou přispěl fond kinematografie, řekl po středeční projekci v Praze producent David Ondříček.

Režijní filmografie Petra Zelenky
Autor fotografie: Profimedia

Režijní filmografie Petra Zelenky

2015 Ztraceni v Mnichově
2008 Karamazovi
2005 Příběhy obyčejného šílenství
2002 Rok ďábla
2000 Powers
1997 Knoflíkáři

"Mám radost, že se líbila Angličanům; důkazem toho je uvedení na této prestižní přehlídce. Už ve čtvrtek letíme s režisérem do Londýna, kde máme večer první projekci a v pátek další. Jsem zvědav, jak tenhle příběh lidé na Západě přijmou," dodal Ondříček, s nímž Zelenka jako trojnásobný držitel Českého lva za nejlepší režii a dalšího za nejlepší scénář opět spolupracoval. A to po delší době od snímku Samotáři, který Ondříček natočil podle Zelenkova scénáře.

Hlavní role ve filmu Ztraceni v Mnichově vytvořili Martin Myšička, Marek Taclík a Tomáš Bambušek. Jedním z hrdinů je papoušek žako, který "hraje" devadesátiletého papouška šedého, který kdysi patřil francouzskému premiéru Edouardu Daladierovi. Na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu se ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob mnichovské dohody, kde hlasem svého majitele opakuje některé důležité věty a prohlášení z té doby.

Ztraceni v Mnichově - oficiální trailer
2:08
Ztraceni v Mnichově - oficiální trailer | Video: Falcon

Další část projektu s celkovým rozpočtem zhruba 37 milionů korun tvoří hodinový fiktivní dokument ze zákulisí natáčení, které mělo být jakoby česko-francouzskou koprodukcí.

Francouzi se však na něm nepodíleli - vše bylo jen blafování českého producenta. Když se navíc zjistí, že hlavní herec má alergii na peří a není schopen točit s ptáky, vyústí to ve vzpouru ve štábu. Vyjevují se tak české povahové rysy, stereotypy a mýty o národní povaze a historii.

 

Právě se děje

Další zprávy