Postarší agent Liam Neeson má potřetí 96 hodin. V USA vítězí

Kultura Kultura
12. 1. 2015 11:41
Zámořská kina o víkendu dobyl Liam Neeson ve třetím a posledním pokračování 96 hodin. Hobit se propadá až za Čarovný les a na svou slávu čeká životopis Martina Luthera Kinga.
Liam Neeson ve filmu 96 hodin: Zúčtování.
Liam Neeson ve filmu 96 hodin: Zúčtování. | Foto: Bioscop

Praha - Poslední pokračování thrilleru 96 hodin: Zúčtování s podtitulem "Tímhle to končí" si americké a kanadské diváky získalo hned při premiérovém víkendu, za který stihlo vydělat přes čtyřicet milionu dolarů. Jde tak o druhou nejvyšší lednovou tržbu za poslední roky.

Podívejte se na trailer k filmu 96 hodin: Zúčtování.
Podívejte se na trailer k filmu 96 hodin: Zúčtování.

Dvaašedesátiletý herec Liam Neeson se potřetí vrací jako bývalý špion a tajný agent Bryan Mills. Je podezřelý z vraždy své manželky a stíhají ho jednotky FBI i CIA. Bryanovi však jde jen o jediné, najít vraha a ochránit svoji dceru. Scénář Luca Bessona slibuje akcí nabitou podívanou na agenta v téměř seniorském věku.

Ve Spojených státech slaví vždy třetí lednové pondělí svátek Martina Luthera Kinga a přesně na to čeká studio Paramount s životopisným filmem Selma o úskalí boje za právo volit pro černošské obyvatelstvo Ameriky v 60. letech. Selma za svůj první víkend v široké kinodistribuci vydělala 11 milionů dolarů a odsouvá tak Disneyovský Čarovný les i Jacksonovu hobití Bitvu pěti armád z vedoucích pozic.

Po devíti milionech dolarů si za víkend odnáší i muzikál s Johnnym Deppem a Meryl Streepovou Čarovný les a poslední Hobit, který se propadl po 26 dnech v kinodistribuci na čtvrté místo v žebříčku návštěvnosti. Stále je tak ale o něco výdělečnější než Šmakova dračí poušť.

Dalších osm milionů přihodili diváci životopisnému dramatu Nezlomný v režii Angeliny Jolie. Nezlomný tak překročil hranici 100 milionů dolarů. Do širší kinodistribuce se dostal i britský film Kód Enigmy o matematickém géniovi Alanu Turingovi (Benedict Cumberbatch). Po prvním týdnu si odnáší necelých 8 milionů a oproti minulému týdnu se posouvá o jednu příčku nahoru, na šestou pozici.

V nejnavštěvovanější desítce filmů stále zůstávají třetí Hunger games, třetí Noc v muzeu, druhá Žena v černém a rodinný muzikál Annie.

Česká premiéra akčního thrilleru 96 hodin: Zúčtování s Liamem Neesonem je stanovena na 15. ledna 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy