Zlaté glóby bez vítěze. Dostalo se na Birdmana i Chlapectví

Martin Svoboda Martin Svoboda
12. 1. 2015 6:27
Letošní oscarová sezona nedává vzniknout konfliktu přístupů ani stylů, není proto divu, že sošky se na Zlatých glóbech dostalo takřka každému. Jen Temný případ odešel s prázdnou.
Michael Keaton získal Zlatý globus za hlavní roli ve snímku Birdman. Právem.
Michael Keaton získal Zlatý globus za hlavní roli ve snímku Birdman. Právem. | Foto: Reuters

Glosa - Smiřme se s tím, že letošní oscarová sezona nebude mít jednoznačného vítěze. Ceny získají rovnoměrně ty lepší z mainstreamových filmů, aniž by se vyprofiloval nějaký duel nebo střet vizí, který by bylo atraktivní sledovat a kterým by poroty vysílaly nějaký vzkaz do světa, jak to rády dělají.

Zlaté glóby, jež na počet sošek nemají výrazného hegemona, toho budiž důkazem.

Vítězství bez souboje

Nejprestižnější ocenění za režii a nejlepší drama si odneslo Chlapectví, za ním v závěsu bodoval Birdman se scénářem a Michaelem Keatonem v hlavní roli. "Jednozáběrový" opus Alejandra Gonzáleze Iñárritua však o ocenění „nejlepší film“ bojoval v kategorii pro muzikály nebo komedie, v níž se musel překvapivě poklonit Andersonovu Grandhotelu Budapešť. Což můžeme přičíst především právě zařazení Birdmana do kategorie komedie, ačkoliv mezi dramaty by mu to slušelo spíš.

Dá se očekávat, že na Oscarech bude paradoxně Birdman větším soupeřem Chlapectví, než byl u Glóbů Grandhotelu.

Richard Linklater se Zlatým globem za režii filmu Chlapectví.
Richard Linklater se Zlatým globem za režii filmu Chlapectví. | Foto: Reuters

Tři nejúspěšnější snímky se těší zhruba stejné přízni jak kritiků, tak i diváků, navíc z podobných důvodů. Nedá se tedy říct, že by stály proti sobě, jako proti sobě ve svých principech stály třeba Smrt čeká všude a Avatar, Hugo a Umělec, Argo a Pí a jeho život nebo 12 let v řetězech a Gravitace.

Zatímco tyto filmy reprezentovaly různé principy a mohli jsme je vnímat jako navzájem se vymezující, tentokrát tomu tak není – a vlastně je tedy jedno, který z nich letos sebere víc ocenění, protože symbolizují podobné hodnoty a podobný typ produkce.

Temná prohra Temného případu

Mnohem větší překvapení se odehrálo v televizních kategoriích, kde propadl Temný případ, miláček snad úplně všech. V kategorii televizního filmu či minisérie i herce v hlavní roli zvítězilo Fargo a Billy Bob Thornton v jeho čele. Neúspěch nejzmiňovanějšího loňského televizního seriálu zůstane nejspíš největší záhadou Glóbů.

U nás takřka neznámé seriály The Affair (drama o jednom komplikovaném vztahu) a Transparent (dramedie o transsexuálech) ovládly kromě minisérie Fargo zbylé hlavní televizní kategorie. Na seriálu Transparent je pak zajímavé, že nevznikl pro televizi, ale formou video-on-demand ho šíří obchodní gigant Amazon. Budoucnost seriálů se tedy pomalu přesouvá z obrazovek na monitory, kde už ostatně televizní produkce dávno žijí druhým bohatým životem.

Režisér Andrej Zvjagincev (vpravo) a producent Alexander Rodňanskij se radují z trofeje pro snímek Leviatan, nejlepší zahraniční film na Zlatých glóbech.
Režisér Andrej Zvjagincev (vpravo) a producent Alexander Rodňanskij se radují z trofeje pro snímek Leviatan, nejlepší zahraniční film na Zlatých glóbech. | Foto: Reuters

Co dodat? Leviatan vyhrál sošku za nejlepší cizojazyčný film, jak asi nikoho nepřekvapí, a cenu za celoživotní dílo si odnesl George Clooney, jejž videomedailon vykreslil jako někoho mezi Ježíšem a Supermanem (ale přejme mu to). Animákem roku je Jak vycvičit draka 2.

Děkovačky byly podivně dlouhé a narušily jinak svižné tempo večera (bez jakýchkoliv uměleckých vložek). Na druhou stranu nedůstojné přerušování vítězů na Oscarech je stěží lepší varianta. Kevin Spacey řekl nahlas „fuck“ a Ricky Gervais pobavil drsným humorem utahujícím si z „privilegovaných a lepších lidí“, jak je jeho zvykem – jeho krátká přítomnost na pódiu jen doložila, jak ceremoniálu chybí (moderoval několik předchozích ročníků).

Účastníci ceremoniálu hned v jeho úvodní části uctili památku obětí nedávných teroristických útoků ve Francii. Předseda sdružení hollywoodských zahraničních novinářů Theor Kingma si vysloužil potlesk vestoje za svou řeč, ve které mluvil o svobodě slova po celém světě "od Severní Koreje po Paříž".

Herec a režisér George Clooney si přišel pro cenu za celoživotní dílo nazvanou po legendárním režisérovi Cecilu B. DeMillovi.
Herec a režisér George Clooney si přišel pro cenu za celoživotní dílo nazvanou po legendárním režisérovi Cecilu B. DeMillovi. | Foto: Reuters

Narážel tak rovněž na nedávný skandál, kdy neznámí hackeři napadli filmovou společnost Sony Pictures a na veřejnost se dostaly mnohé tajné a citlivé údaje. Veškeré stopy přitom vedou do Severní Koreje.

Sraz zahraničních novinářů v Hollywoodu letos sošky rozdělil velmi rovnoměrně, v rámci možností spravedlivě. Jako vždy se budou výsledky vykládat jako předzvěst vítězů Oscarů, ačkoliv bylo znovu dokázáno, že se publicisté a akademici neshodují zdaleka tolik, aby to bylo opodstatněné. Něčím si ale to čekání na zlaté plešouny krátit musíme.

Zlaté glóby 2015 - vítězové v nejdůležitějších kategoriích

Film
Nejlepší drama
Chlapectví
Nejlepší komedie nebo muzikál
Grandhotel Budapešť
Nejlepší herec (drama)
Eddie Redmayne (Teorie všeho)
Nejlepší herečka (drama)
Julianne Moore (Still Alice)
Nejlepší herec (komedie nebo muzikál)
Michael Keaton (Birdman)
Nejlepší herečka (komedie nebo muzikál)
Amy Adams (Velké oči)
Nejlepší herec ve vedlejší roli
J.K. Simmons (Whiplash)
Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Patricia Arquette (Chlapectví)
Nejlepší zahraniční film
Leviatan
Nejlepší animovaný film
Jak vycvičit draka 2
Nejlepší scénář
Alejandro Gonzalez Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo (Birdman)
Nejlepší hudba
Johann Johannsson (Teorie všeho)
Nejlepší píseň
Glory (Selma - John Legend, Common)

Televize
Nejlepší seriál (drama)
The Affair
Nejlepší seriál (komedie)
Transparent
Nejlepší minisérie
Fargo
Nejlepší herec (drama)
Kevin Spacey (House of Cards)
Nejlepší herečka (drama)
Ruth Wilson (The Affair)
Nejlepší herec (komedie, nebo muzikál)
Jeffrey Tambor (Transparent)
Nejlepší herečka (komedie, nebo muzikál)
Gina Rodriguez (Jane the Virgin)
Nejlepší herec v televizním filmu nebo minisérii
Billy Bob Thornton (Fargo)
Nejlepší herečka v televizním filmu nebo minisérii
Maggie Gyllenhaal (The Honourable Woman)
Televizní herec ve vedlejší roli
Matt Bomer (Stejná srdce)
Televizní herečka ve vedlejší roli
Joanne Froggatt - Panství Downton
Cena Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo
George Clooney

 

Právě se děje

Další zprávy