V komunistické šedi výlet do fantazie. Poklad na Stříbrném jezeře oslnil miliony lidí

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
12. 12. 2022 11:47
Přestože pokrevní bratrství uzavřeli až ve filmu z roku 1963, Vinnetou a Old Shatterhand na svých věrných koních přicválali do německých kin o rok dřív. Toto pondělí uplynulo 60 let od premiéry Pokladu na Stříbrném jezeře, prvního a pro mnohé nejoblíbenějšího snímku série podle románů Karla Maye o posledním náčelníkovi indiánského kmene Apačů na Divokém západě.
Vlevo jsou přivázaní Karin Dorová v roli Ellen Pattersonové a Götz George jako Fred Engel.
Vlevo jsou přivázaní Karin Dorová v roli Ellen Pattersonové a Götz George jako Fred Engel. | Foto: Rialto Film

Aplaus během premiéry

Poklad na Stříbrném jezeře měl světovou premiéru 12. prosince 1962 ve stuttgartském kině Universum za účasti režiséra Haralda Reinla, jeho manželky Karin Dorové, jež ztělesnila Ellen Pattersonovou, a dvou herců: Götze George, který ztvárnil Freda Engela, a Ralfa Woltera, představitele Sama Hawkense. Podle pamětníků publikum nadšeně aplaudovalo už při projekci.

Československá premiéra měla sedmnáctiměsíční zpoždění. Dobový tisk sice psal, že "pro ctitele Mayových románů bude možná film určitým zklamáním", pražské kino Alfa ho ale od 8. května 1964 uvádělo rekordních 19 týdnů. Do konce následujícího roku snímek vidělo skoro 4,8 milionu Čechů a 1,3 milionu Slováků.

"Byli jsme absolutně okouzleni novými filmovými hrdiny, dokonale vybranými herci, úchvatně širokoúhlým plátnem, nádhernou krajinou i nezapomenutelnou hudbou," vzpomíná na tehdejší promítání Karel Jordán, dnes sedmdesátiletý znalec díla Karla Maye a autor několika knih na toto téma.

"Uprostřed šedivého socialismu to byl sice lehce barvotiskový, ale neodolatelný výlet do světa fantazie a pro mnohé z nás nedostupné Jugoslávie," zmiňuje místo, kde štáb natáčel. "Film tenkrát zasáhl celou naši generaci. Přišel ve správnou chvíli, kdy Mayovy romány u nás znovu začaly vycházet a informace o západoněmeckém filmovém triumfu snáze pronikaly rezavějící železnou oponou," dodává Jordán.

 

Právě se děje

Další zprávy