Pí a jeho tygr plují za smyslem víry. Velkolepě ve 3D

Martin Svoboda
4. 12. 2012 15:25
Hinduismus, křesťanství, islám? Vše najednou ve filmu Pí a jeho život
Foto: Aktuálně.cz

Preview - Režisér Ang Lee se nikdy nebál zkusit velmi rozličné projekty. Poprvé utkvěl v obecném povědomí díky kostýmovému dramatu Rozum a cit z roku 1995, o pět let později zaujal opulentním oscarovým snímkem Tygr a drak. Pak překvapil dodnes rozporuplným komiksovým Hulkem, ale aby toho nebylo málo, to on má na svědomí melancholickou Zkrocenou horu. Jeho nebojácnost však sahá ještě dál, zdá se totiž, že největší výzvu má právě před sebou.

Ang Lee
Ang Lee | Foto: Aktuálně.cz

Ceněná kniha Pí a jeho život vyšla Yannu Martelovi v roce 2001. Ač si prý během psaní přehrával děj coby filmové scény, pokládal svůj výtvor za nezfilmovatelný. Snad se pletl. Příběh vypráví o indickém chlapci, který se rozhodl žít podle tří největších světových náboženství zároveň, protože „chce jen milovat Boha." Přesto mu není přáno. Loď převážející rodinnou zoo z Indie do Kanady se s ním, jeho příbuznými i všemi zvířaty potopí a Pí skončí na záchranném člunu s tygrem, hyenou, opicí a zebrou. Po několika šarvátkách zbude jen on s bengálským tygrem. A musí se spolu naučit žít, protože na člunu stráví, i když to samozřejmě netuší, 227 dní.

Film se bude po vzoru knihy dělit do tří částí. V první dochází Pí k názoru, že musí sjednotit ve svém životě tři světové víry, druhá, prostřední a nejdelší, se o čtyři roky později odehrává na onom člunu a třetí několik let v budoucnosti, kdy dospělý hrdina svůj příběh vypráví.

Děj je pojat jako vyprávění, jež může být ze své podstaty značně přikrášlené (alias Burtonova Velká ryba). Lee se tedy pravděpodobně uchýlí k silné stylizaci, pro někoho možná až kýčovité přeplácanosti. Svět nabídne bohatý tak, že na nás jeho jinakost promlouvá snad z každé fotky, co teprve ukázky. Dá se očekávat, že Lee opět rozdělí publikum. Na ty ochotné hodovat na jím připravené audiovizuální hostině k zbláznění a ty přesycené po prvním chodu.

Foto: Aktuálně.cz

Výzva pro všechny

Osoba nejvíc zodpovědná za vznik snímku je však prezidentka divize Fox 2000 Pictures Elizabeth Gabler. Ta se knihy ujala, zaštítila ji a osobně dohlížela na výběr štábu. Podle svých slov si na režijní křeslo nemohla přát nikoho vhodnějšího než Anga Leeho, kterého obdivuje jako génia.

Režisér, jako většina členů jeho týmu, považuje tento projekt za velkou výzvu. Lee přiznal, že ho produkce docela děsí. „Tak drahý film podle knihy, kde značnou část děje sledujeme chlapce a jedno zvíře na člunu uprostřed oceánu? Jak z toho udělat film? Docela se toho bojím." Na rozdíl od Záchranného člunu Alfreda Hitchcocka ale Pí svůj člun přece jen nejednou opustí, takže snad nebude tak zle.

Foto: Aktuálně.cz

Víc by se měl obávat, jestli se mu knižní symboliku podaří převést na plátno - právě o tom dlouho pochyboval autor předlohy.

Suraje Sharma, ztvárňujícího většinu stopáže protagonistu, pak čeká největší zkouška ze všech. Mladý začínající herec se původně indického konkurzu ani neplánoval zúčastnit, ale měl volno ve škole, tak doprovázel na casting svého bratra. Nakonec skončil před kamerou sám, přestože se Leemu zprvu nezamlouval. Přišel mu moc nezkušený a zároveň tvrdohlavý. Neshody ale očividně oba nakonec překonali.

V dalších rolích nás čeká Irrfan Khan (The Amazing Spider-Man, Milionář z chatrče) a indická celebrita s všeříkajícím jménem Tabu. Dorazí nicméně i nám mnohem známější Gérard Depardieu.

Má 3D smysl?

Před animátory stojí nelehký úkol. Sto dvacet milionů dolarů není málo, ale u filmu, kde podle trailerů snad v každém záběru nalezneme digitální trik, nejde o zrovna bezednou sumu. A vytvořit fotorealistického bengálského tygra pomocí CGI rozhodně není samozřejmostí ani deset let po Glumovi a rok po Caesarovi z Planety opic.

Foto: Aktuálně.cz

V upoutávkách vypadají triky poněkud nepřesvědčivě, ale tím se neděsme. Buď mohly být ještě doladěny, nebo je šance, že v kontextu dvou hodin budou působit lépe. Nebylo by to poprvé.

Záležet si dali tvůrci i na 3D. Podle Gablerové půjde o posunutí stereoskopie na ještě vyšší úroveň a zážitek nás prý čeká skvělý. Tvrdí, že Lee skvěle skloubil silnou stylizaci vizuálu, ale přitom zachoval realistické působení emocí, čemuž jím využívaný třetí rozměr výrazně pomáhá. Snad nejde jen o falešnou reklamu - od Scorseseho Huga tu výjimečně kvalitní 3D nebylo a jistě by neuškodilo.

První reakce už můžeme pročítat, protože premiéru má Pí a jeho život alespoň v Americe za sebou. Tržby za otevírací víkend zatím známy nejsou, na kritiky si ale Lee stěžovat nemůže. Jeho film je přijímám převážně kladně. Chválí se 3D (přirovnáváno právě k Hugovi) a poeticko-fantaskní atmosféra snímku. Jiní, zatím menšina diváků, zmiňují onu přeplácanost a kýč.

S kým se shodneme, zjistíme 20. prosince, kdy Pí připluje i do tuzemských kin. Snad snímku zabývajícímu se především vírou nezabouchneme v našem ateistickém ráji dveře.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy