Nejlepší film všech dob? Vertigo od Alfreda Hitchcocka

Kultura Kultura
2. 8. 2012 16:22
Hitchcock po 40 letech porazil Orsona Wellese
Barbara Bel Geddes a James Stewart ve filmu Vertigo
Barbara Bel Geddes a James Stewart ve filmu Vertigo | Foto: Paramount Pictures

Londýn – Prestižní britský filmový časopis Sight & Sound pořádá každých deset let anketu o deset nejlepších celovečerních filmů všech dob, jež vybírají stovky filmových kritiků. Od roku 1992 probíhá samostatná anketa i mezi režiséry.

První místo v žebříčku obsadili v roce 1952 Zloději kol (1949) Vittoria De Sicy, poté byl vždy první Občan Kane (1941) režiséra Orsona Wellese. Letos však jeho čtyřicetileté kralování zarazil neméně legendární film – psychologický thriller Vertigo (1958) slavného režiséra Alfreda Hitchcocka. Ten byl v roce 2002 druhý, o deset let dříve čtvrtý. Letos dostal 191 hlasů, Občan Kane 157 hlasů.

Občan Kane
Občan Kane | Foto: RKO

Vertigo vypráví o bývalém policistovi Fergusonovi (James Stewart), který se zamiluje do ženy, již sleduje. Postupně však zjišťuje, že se stal obětí rafinované hry.

Film se stal v době svého uvedení spíše zklamáním – pouze dvě nominace na Oscara, kasovně si vedl průměrně a recenze byly smíšené. Později byl film přehodnocen díky kritikům z francouzského časopisu Cahiers du cinéma a dostalo se mu nové vlny uznání. V roce 1983 se Vertigo dostalo znovu do kin a o rok později na VHS. Například v roce 2005 snímek skončil na druhém místě v anketě britského časopis Total Film, jež vyhlašoval 100 nejlepších filmů všech dob.

Třetí příčku obsadilo japonské drama Příběh z Tokia (1953) Yasujira Ozua o konfrontaci dvou generací. Film si polepšil o dvě místa - v roce 2002 byl na páté pozici.

Z třetího místa na čtvrté klesla černobílá Pravidla hry (1939) Jeana Renoira, jež reflektovala snobství tehdejší francouzské společnosti.

Ze seznamu nejlepších filmů úplně vypadnul muzikál Zpívání v dešti (1952), dále Coppolův Kmotr (1972) a Kmotr II  (1974), kteří byli v roce 2002 čtvrtí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

O dvě místa si polepšilo Murnauovo drama Východ slunce (1927), které je nyní páté. Šestý je opět Kubrickův sci-fi opus 2001: Vesmírná odyssea (1968), jenž je nejmladším filmem žebříčku.

Křižník Potěmkin (1925) Sergeje Ejzenštejna poprvé od vyhlašování ankety v žebříčku chybí. V předchozím ročníku byl na sedmém místě, nyní jej nahradil western Johna Forda – Stopaři (1956).

Nováčkem v žebříčku je dokument Muž s kinoaparátem (1929) ruského filmaře Dzigy Vertova, jež je na osmé příčce.

Předposlední, tedy devátý, je jeden z vrcholů němého filmu – Utrpení panny orleánské od francouzského režiséra Carla T. Dreyera. Snímek se s několika výpadky v žebříčku objevuje od počátku ankety.

Desátým nejlepším filmem je podle ankety Sight and Sound Felliniho drama 8 ½ (1936), jež bylo v minulé anketě deváté. Snímek získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film a kostýmy.

"Není to špatný seznam a je zajímavé, jak opatrní jsou kritici při oceňování filmu z posledních let. Když Sight and Sound v roce 1952 publikoval první anketu a sama kinematografie byla stará ne více než padesát let, dali kritici odvážně první místo De Sicovu  Zloději kol, tehdy pouze čtyři roku starému filmu -  a dnes je zde mnoho lidí, kteří by snímek i dnes zařadili do žebříčku. Bylo by vzrušující vidět nějaké filmy z posledních deseti let v letošní anketě," podotkl k žebříčku filmový kritik deníku Guardian Peter Bradshaw.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy