My byli proti establishmentu. Velký průvodce filmy Miloše Formana od Konkursu po Goyu

Kultura Kultura
14. 4. 2018 14:34
Po krátké nemoci v pátek ve věku šestaosmdesáti let zemřel režisér Miloš Forman, nejúspěšnější český filmař 2. poloviny 20. století a držitel dvou Oscarů. V 60. letech minulého století patřil k tvůrcům takzvané československé nové vlny, zprvu pro něj byl charakteristický důraz na realismus, obsazování neherců, práci s hudbou, obecně mladé hrdiny či mezigenerační střety. Po emigraci do USA Forman natáčel s předními hollywoodskými herci včetně Jacka Nicholsona či později Jima Carreyho. Připomeňte si jeho filmografii.
Video: YouTube

Hoří, má panenko (1967)

Do prostředí hasičského bálu, kde se koná tombola a hledá královna krásy, zasadil Miloš Forman roku 1967 jeden ze svých nejznámějších filmů, barevnou komedii až frašku, jež odráží českou povahu a alegoricky reflektuje mravnost, přízemnost a lidskou malost. Hoří, má panenko patří k jeho nejsarkastičtějším dílům.

Snímek přeneseně vyprávějící o společnosti, která přehlíží pravý stav věcí a není s to uhlídat situaci, se stal synonymem doby. Mimo jiné vyvolal protesty československých hasičů a funkcionářů. Italský koproducent Carlo Ponti se díla nakonec zřekl a chybějící částku uhradil francouzský producent Claude Berri.

Hoří, má panenko bylo nakonec také nominováno na Oscara. V povědomí z filmu utkví především památná plesová scéna s tombolou, z níž se postupně ztrácí pochutiny. V domnění, že poctiví občané věci vrátí, hasiči nakonec nechají v sále zhasnout. Jediným poctivcem je však jeden z hasičů, který vrací tlačenku ukradenou jeho vlastní manželkou.

 

Právě se děje

Další zprávy