Mstitelka Fosterová vyštípala kovboje Crowea

gra
17. 9. 2007 13:00
Sezona oscarových čekatelů se pomalu blíží

Los Angeles - Dvojnásobná držitelka Oscara ukázala, že je pořád ve formě. Premiérový snímek Mé druhé já, v němž si zahrála Jodie Fosterová hlavní roli, se stal nejúspěšnějším filmem severoamerického víkendu. 

Nicméně na vítězství stačilo podle BBC nijak zázračných 14 milionů dolarů. Letní blockbustery už kina opustily a sezona oscarových čekatelů, kteří se začínají připomínat, se ještě pořádně nerozběhla.

Fosterová ztvárnila v The Brave One atraktivní reportérku, která se stane obětí přepadení, které její přítel nepřežije. Nejdřív si pořídí zbraň a následně vezme spravedlnost do svých rukou.

3:10 to Yuma
3:10 to Yuma | Foto: Aktuálně.cz

"Nebýt to story, v níž hlavní roli ztvární žena, nikdy bych ji nenatočil," uvedl při premiéře v Berlíně režisér Neil Jordan, který ma ná kontě snímky Snídaně na Plutu nebo Hra na pláč. Hvězda filmů Mlčení jehňátek a Znásilnění byla náhradou za Nicol Kidmanovou, která se role vzdala.

ČTĚTE TAKÉ: Kovboj Russel Crowe vyhrál souboj zbytků

Drama o pomstě nabízí napětí a atraktivní děj, ale i psychologickou kresbu. A přidává otázky o legitimitě pomsty a tradičním americkém tématu, držení zbraní. Ze špice žebříčku sesadilo vítěze předminulého víkendu -  aktualizovanou verzi snímku 3:10 to Yuma, ve kterém v roce 1957 zazářil Glenn Ford.

Kovboj Russell Crowe v něm hraje padoucha, kterého se snaží dopadnout rančer v podání Christiana Balea.  Tentokrát Crowe přinesl do pokladen amerických kin 9,2 milionů dolarů.

3:10 to Yuma
3:10 to Yuma | Foto: Aktuálně.cz

Podle  šéfa společnosti Warner Bros Dana Fellmana by se mstitelce Fosterové mohlo dobře dařit i proti novinkám, které jsou naplánovány na tento týden: komedii Good Luck Chuck s hvězdou MTV Danem Cookem nebo akční sci-fi Resident Evil: Zánik.

Třetí pozici o víkendu vybojoval Mr.Woodcock s tržbou 9,1 milionů, bramborovou medaili si odnesl film Dragon Wars s 5,4 miliony dolarů. Agent Bourne v třetím pokračováním ještě o víkendu vydělal přes čtyři miliony.

Zatím jen v úzké distribučních síti byly o víkendu uvedeny tři filmy, které by mohly aspirovat na Oscary. Thriller Eastern Promises o ruských gangsterech v Londýně, čerstvý vítěz z Toronta, snímek Across the Universe a hlavně In the Valley of Elah - "irácký" film  s Tommy Lee Jonesem a Charlize Theronovou v hlavních rolích.

 

Právě se děje

Další zprávy