Kovboj Russell Crowe vyhrál souboj zbytků

jps, ČTK
10. 9. 2007 13:30
Sezona letních hitů končí, studia testují oscarové šance
3:10 to Yuma
3:10 to Yuma | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Předělávka westernu z padesátých let s Russellem Crowem v hlavní roli se stala nejúspěšnějším filmem jinak spíše hubeného víkendu v severoamerických kinech.

Předminulý víkend americkým kinům vládl remake prvního titulu ze série hororů s ikonickým filmovým vrahem Michaelem Myersem, uplynulý víkend patřil aktualizované verzi snímku 3:10 to Yoma, ve kterém v roce 1957 zazářil Glenn Ford. Crowe v něm hraje padoucha, kterého se snaží dopadnout rančer v podání Christiana Balea.

Zombie oživil kultovního vraha Michaela Myerse

Naopak se příliš nevedlo další víkendové premiéře - akčnímu snímku Sejmi je všechny  (Shoot 'Em Up) s Clivem Owenem. Film v komiksovém stylu, za který diváci USA a Kanadě zaplatili jen 5,45 milionu dolarů, skončil až na šesté příčce.

3:10 to Yuma
3:10 to Yuma | Foto: Aktuálně.cz

Hollywoodská studia během víkendů po prázdninách uvádějí do kin "zbytky" nebo naopak prestižní snímky, s nimiž by se chtěly prosadit při Oscarech. Vzhledem k příznivému kritickému ohlasu patří 3:10 to Yuma do druhé kategorie.

"Film léči zraněné westernové srdce a zachraňuje žánr ze sevření nesmyslného násilí," píše například Chicago Sun-Times a Variety dodává, že nová verze zachovává všechny důležité kvality originálu a "zároveň některé motivy chytře posouvá dál".

Režisér James Mangold má u oscarové akademie docela dobré jméno, režíroval podle svého scénáře životopisný snímek Walk the Line, který z pěti nominací v roce 2006 vytěžil sošku pro Reese Witherspoonovou; dařilo se i jeho dramatu Narušení, za který Oscara získala Angelina Jolie.

Přes dobré kritiky byla nicméně producentská společnost Lionsgate překvapena komerčním úspěchem snímku. Podle agentury AP westerny, které bývaly neodmyslitelným hollywoodským žánrem, přitahují v posledních letech diváky stále hůř. Posledním westernem, který oslovil diváky i kritiky, byl už v roce 1992 Nesmiřitelní Clinta Eastwooda.

3:10 to Yuma, původní verze
3:10 to Yuma, původní verze | Foto: Aktuálně.cz

Přesto se na tento žánr letos zaměřil i další film s vysokými ambicemi - The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem). Brad Pitt v hlavní roli právě získal za svůj výkon cenu v Benátkách . Snímek zamíří do amerických kin v říjnu.

Na žebříčku návštěvnosti následovaly za 3:10 to Yuma a Halloweenem s tržbou deseti milionů dolarů teenagerovská komedie Superbad (osm milionů dolarů),parodie na sportovní filmy Balls of Fury (Běsnící míče, 5,7 milionu) a thriller Bourneovo ultimátum (5,48 milionu), který za šest neděl v amerických kinech utržil 210 milionu dolarů.

Ne všem remakům se letos daří tak dobře jako Halloweenu nebo 3:10 to Yuma. Tento víkend definitivně pohřbil naděje tvůrců sci-fi The Invasion. Předělávka klasického sci-fi dosud vydělala 16 milionů dolarů; vzhledem k tomu, že snímek stál 80 milinů, e to už beznadějná situace.

The Invasion: Kidmanovou v amerických kinech zesměšnili teenageři

Halloween 2007
Halloween 2007 | Foto: Aktuálně.cz

Tento týden nabídne v amerických kinech premiéry dalších snímků, o kterých se spekuluje coby o možných kandidátech na oscarovou žeň: mimo jiné nový snímek Davida Cronenberga Eastern Promises nebo další z iráckých dramat In the Valley of Elah, další z favoritů benátského festivalu .

Čtěte také: Vybojuje si v Benátkách cenu válka v Iráku?

 

Právě se děje

Další zprávy