Recenze: Ridley Scott udělal z Marťana vesmírného MacGyvera a natočil konečně dobré sci-fi

Michal Polák
1. 10. 2015 9:49
Režisér Ridley Scott se po třech letech vrací do žánru sci-fi, aby si napravil reputaci po rozporuplných reakcích na poslední snímek Prometheus, ve kterém se pokoušel znovu nastartovat dnes už klasickou filmovou sérii o Vetřelci. Drama Marťan režisérovi tentokrát opravdu sedlo. Natočil první povedený film po letech.
Marťan
Marťan | Foto: CinemArt

Recenze – Všechny dosavadní pokusy o pořádný film o Marsu zatím selhávaly. Zuby si na něm vylámal i zkušený Brian De Palma, který na přelomu milénia natočil sci-fi Mise na Mars, které si jen těsně neodneslo anticenu Zlatá malina. Todd McCarthy z Variety tehdy ve své recenzi psal: "Ve vesmíru tě nikdo nemůže slyšet řvát - nudou."

Lépe se nedařilo ani filmu Rudá planeta s Valem Kilmerem. Autoři jako by neměli jasno, o čem vlastně chtějí točit. Rudá planeta žánrově míchala sci-fi, dobrodružný film a horor. Vznikl z toho tvar, který ani v jedné žánrové poloze nefungoval.

Ani dva roky starý, hvězdně obsazený snímek Poslední dny na Marsu nedokázal prolomit prokletí. Filmu se sice dařilo navodit atmosféru a napětí, ale sráželo ho špatný scénář, který byl derivátem nejrůznějších sci-fi klišé. Až letošní Marťan konečně napravuje filmovou reputaci našeho nejbližšího planetárního souseda.

Šestičlenná posádka Ares III se ocitá na Marsu, aby po dobu 36 solů (marsovských dní) prováděla nejrůznější zkoumání a pak se vrátila zpět na Zem. Plánovaný harmonogram naruší už šestý den silná písečná bouře. Hrozí, že jejich návratová raketa by se mohla převrhnout, proto kapitánka Lewisová (Jessica Chestain) rozhodne celou misi zrušit a předčasně se vrátit domů.

Ještě než všichni stihnou opustit planetu, větrná bouře utrhne komunikační anténu, která zasáhne astronauta Marka Watneyho (Matt Damon) a odnese ho daleko od zbytku posádky. Jelikož komunikace s astronautem je okamžitě přerušena a diagnostika skafandru indikuje, že Watney je po smrti, rozhodne se kapitánka Lewisová Mars opustit i bez pohřešovaného člena posádky.

K překvapení všech však Mark Watney neumřel. Astronaut bude muset využít všech svých vědomostí a dovedností, aby dokázal na Marsu přežít do doby, než dorazí mise Ares IV – ta ale přiletí až za čtyři roky.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Scénář vychází z knihy vědeckého nadšence Andyho Weira, který na svém blogu postupně zveřejňoval deníkové záznamy, ve kterých astronaut Watney píše, co zrovna dělá, jaké potíže má nebo co plánuje dělat. Záznamy často obsahují také poměrně podrobné technické pasáže.

Scénář Marťana částečně zachovává tento formát. Matt Damon seznamuje diváky se svými plány monologem do objektivu palubní kamery. Jeho promluvy jsou zjednodušeny a kráceny, aby diváky nenudily zbytečné technické detaily. Vyprávění má díky tomu podstatně svižnější tempo než děj knihy.  

Astronaut Mark Watney je vykreslen jako optimista, jehož neutuchající víra, že se zachrání, nikdy nepovolí. Pokud se přeci jen nějaká ta pochybnost objeví, Damonův Watney vše ironicky glosuje. Stýskání po rodině a přátelích? Kdepak! Watney se nejvíc těší zpět na Zem, aby už nemusel poslouchat osmdesátkové disco z hudební kolekce své velitelky. Na pochybnosti jsou ve filmu lidé z NASA, nikoli hlavní hrdina.

Právě nevyčerpatelný optimismus má na svědomí největší nedostatek filmu. Marťanovi se za celou dobu nepodaří navodit dojem ohrožení. Ať Watney zažije sebevětší komplikace, nikdy nebudete mít pocit, že astronautovi jde opravdu o život.

Divákovi se pak může oprávněně zdát, že sleduje novou epizodu osmdesátkového seriálu MacGyver o neobyčejně vynalézavém dobrodruhovi, která se pro zpestření odehrává na Marsu. Přitom kniha na mnoha místech dokáže vyvolat dojem opravdové bezvýchodnosti. V žánru sci-fi je jakýsi dojem ohrožení naprosto zásadním komponentem. Jak by asi dopadl film Gravitace, pokud byste celou dobu věřili tomu, že ani George Clooney, ani Sandra Bullock nemůžou zahynout? Marťanovi se zkrátka nedaří být napínavým filmem, který by vás donutil křečovitě se držet sedačky a na několik vteřin zatajit dech. 

Těžko se může Scott s Marťanem řadit do sci-fi síně slávy, když se mu úplně nedaří vytvářet napětí. Zkušený filmař natočil film, který, po přehnaně ambiciózním a vypravěčsky nedotaženém Prometheovi, stojí pevně na zemi (na té marsovské) a působí hlavně jako oddechová zábava, která se nebere příliš vážně. To mimo jiné dokazuje také rozverný soundtrack. Kdy naposledy jste ve sci-fi zaslechli song od skupiny ABBA? Dost možná nikdy.

Ridley Scott Marťanem dokázal, že pokud se s ambicemi drží při zemi, má k dispozici slušný scénář, pár kvalitních herců, tak je pořád schopný natočit dobrý film. Marťan sice není filmová povinnost, ale těch sto dvaceti minut strávených v kině určitě nebudete litovat.

Hodnocení: 70 %

První trailer k filmu Marťan

Chcete mít přehled o aktuálním dění v kultuře? Sledujte kulturní rubriku Aktuálně.cz na Facebooku!

 

Právě se děje

Další zprávy