Druhého Tygra a draka natočí ikona akčních kung-fu filmů

Kultura Kultura
24. 4. 2014 11:49
Pokračování nejúspěšnějšího čínského filmu všech dob se začne točit v červenci na Novém Zélandu. Jeho podtitul bude Green Destiny.
Tygr a drak (Michelle Yeoh).
Tygr a drak (Michelle Yeoh). | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejúspěšnější čínský film všech dob Tygr a drak dostane pokračování. Točit se začne v červenci na Novém Zélandu.

Ve filmu s podtitulem Green Destiny si zopakuje svou roli bojovnice Yu Shu Lien někdejší bond girl Michelle Yeoh, do režisérského křesla má usednout největší ikona akčních kung-fu filmů Woo-Ping Yuen. Na plátně ale objeví nová generace bojovníků a chybět nebude samozřejmě kromě vycizelovaných akčních scén i romantická a osudová láska.

Tygr a drak zůstává i po čtrnácti letech od svého vzniku nejúspěšnějším čínským filmem všech dob z komerčního hlediska. Vydělal 213,5 milionů dolarů, k čemuž výrazně pomohl i Oscar pro nejlepší cizojazyčný film. Celkem film získal čtyři Oscary, Ang Lee dostal za režii i Zlatý glóbus.

Jedním z důvodů úspěchu legendární akční fantasy bylo, že diváka okouzlí v mnoha rovinách - jako milostný příběh, velkolepými sekvencemi bojových umění, feministickým nádechem i jako historický epos natočený v reálných lokacích Číny. Režisér Ang Lee využil na svou dobu velmi pokročilé technologie, která zapůsobila i na fanoušky Matrixu, který uspěl jen o rok dříve.

Plány na pokračování komerčního hitu se zpozdily kvůli vyjednávání o právech na adaptaci románů Wanga Du Lu, podle nichž první Tygr a drak vznikl. Společnost Columbia Pictures totiž tvrdila, že uzavřela dohodu se synem zesnulého spisovatele, což on popíral a trval na tom, že podepsal smlouvu s Weinstein Company.

Případ je nyní ale už vyřešen a Weinstein Company tak může začít natáčet na Novém Zélandu, kde jsou k dispozici velkolepé státní pobídky pro filmaře, dosahující až dvacetiprocentní návratnost vynaložené investice. Stejnou zemi ostatně pro natáčení zvolil i James Cameron pro další díly Avatara a zná je i domorodec Peter Jackson.

Druhý Tygr a drak by měl mít premiéru v roce 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy