Získá nejvíc Českých lvů film Toman, nebo Hastrman? Prohlédněte si nominované

Kultura Kultura
22. 1. 2019 11:41
Historické drama Toman, lyrický Hastrman natočený podle románu Miloše Urbana a dětská road movie Všechno bude v úterý dopoledne získali nejvyšší počet nominací na filmové ceny Český lev. Prohlédněte si desítku snímků, které mají největší šanci uspět.
Foto: BUC-FILM - Patrik Nguye

Zlatý podraz

9 nominací

Dle počtu nominací na Českého lva má čtvrtou nejvyšší šanci uspět Zlatý podraz režiséra Radima Špačka, spíš výpravný basketbalový film než historické drama. Vypráví o podceňovaném týmu, který mezi lety 1938 a 1951 bojoval s basketbalisty Švýcarska, USA či Sovětského svazu a zároveň s nástrahami hned dvou nedemokratických režimů.

Podle recenzenta Aktuálně.cz Tomáše Stejskala je film natočen se zručností hollywoodských titulů a na rozdíl od českých historických snímků nastupující komunistický režim nedémonizuje. "Je vylíčen v žánrové zkratce. Stačí vhodný úhel kamery, vynalézavě vybraná hudba a tvůrci mimoděk komentují hrozivou povahu doby, aniž by ji divákům neustále předhazovali pod nos," napsal Stejskal, který Zlatý podraz označil za "film o malosti i velikosti, jenž končí temnými tóny".

Kritik Kamil Fila přirovnal Zlatý podraz k někdejšímu Tmavomodrému světu režiséra Jana Svěráka. Podle Fily je snímek natočen dle západních norem, není ale tak strhující, jak být mohl.

 

Právě se děje

Další zprávy