Divadlo Letí pořádá site-specific bojovku v DOXu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 6. 2014 16:14
Interaktivní společenská hra Divadla Letí s názvem Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii vychází ze stejnojmenné trilogie současného katalánského dramatika Esteva Solera.
Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii (Divadlo Letí).
Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii (Divadlo Letí). | Foto: DOX

Praha - Přes dvacet herců, tanečníků a loutkoherců, pět výtvarníků a sedm režisérů včetně Daniela Špinara, Mariána Amslera, Natálie Deákové a Martiny Schlegelové spojilo síly při realizaci interaktivní společenské hry Divadla Letí. Má název Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii a bude mít ode pátku do neděle 15. června pět repríz na různých místech centra současného umění DOX v Praze.

"Jejím základem byla stejnojmenná trilogie současného katalánského dramatika Esteva Solera," řekla dramaturgyně společného projektu Divadla Letí, Českého rozhlasu a DOXu Marie Špalová.

Demokracie, láska, pokrok – hodnoty, kterými se zaklíná naše západní společnost. Ale jak je to s nimi doopravdy? Opravdu jsou nám tak drahé? Opravdu se jimi řídíme? Nebo vlastně žijeme „proti lásce“, „proti pokroku“ a „proti demokracii“?

Divadlo Letí

Solerův text se stal inspirací pro projekt, který divákům umožní, aby si sestavili vlastní divadelní příběh. Ten se vzápětí rozehraje před jejich očima. Autor v něm podrobuje tvrdému zkoumání všechny "nezpochybnitelné hodnoty", jimiž se zaklíná současná západní společnost.

Trilogie se skládá z více než dvou desítek tematicky propojených samostatných krátkých her. Tvůrci z nich vybrali sedmnáct, které uvedou v podobě činohry, loutkového či stínového divadla, pohybové performance, zvukové instalace a filmu.

Hra bude mít formu jakési site-specific bojovky, bude situována do různých prostor DOXu, jednotlivé scény budou probíhat paralelně na několika místech a příchozí si budou moci díky hernímu plánu, který u vstupu získají, zvolit, na kterou z nich se půjdou podívat.

"Sami si vytvoří mozaiku jednotlivých obrazů, nebudou však mít možnost zhlédnout je všechny a tím si každý poskládá svůj scénář. Diváci tak prožijí vlastní unikátní příběh na základě témat, která si zvolili," dodala Špalová. Podle ní projekt venkovními instalacemi na různých místech Holešovic a Bubenče upozorní i na společenské nešvary.

"Na konceptu výtvarných zásahů do městské architektury jsme spolupracovali s několika místními občanskými iniciativami a se studenty Fakulty architektury ČVUT," dodala koordinátorka projektu Diana Vávrová.

 

Právě se děje

Další zprávy