Chlapec, který přežil. Film líčí, jak kaskadér Harryho Pottera skončil na vozíku

Kultura Kultura
1. 11. 2023 19:03
V prvním díle knižní ságy o čarodějnickém učni lidé připíjejí "na zdraví Harryho Pottera, chlapce, který zůstal naživu". Podobně se nyní jmenuje dokument o kaskadérovi, jenž v nebezpečné scéně zastoupil Potterova filmového představitele Daniela Radcliffa a skončil na invalidním vozíku. Novinku, kterou Radcliffe produkoval, představuje první trailer.
Film David Holmes: Chlapec, který přežil uvede české HBO ve čtvrtek 30. listopadu. | Video: HBO

Jak píše server Variety.com, film se jmenuje David Holmes: Chlapec, který přežil. Jeho představitel, dnes jedenačtyřicetiletý Brit David Holmes, zastupoval Radcliffa v nebezpečných scénách od prvního dílu ságy z roku 2001 až do toho posledního, Relikvií smrti.

Právě při jejich natáčení v lednu 2009 si tehdy pětadvacetiletý Holmes vážně poranil páteř, ochrnul a skončil na invalidním vozíku. Film vysvětluje jeho vztah s Radcliffem i to, co následovalo.

Holmes se navzdory zranění dal na automobilové závodění. Se dvěma rovněž ochrnutými přáteli založil firmu a začal s Radcliffem vysílat podcast Cunning Stunts, v němž zpovídají další kaskadéry a upozorňují na nebezpečí spojená s touto profesí.

"Byl pro mě jako takový starší brácha, který je víc cool," říká o něm ve filmu Radcliffe. "Vždycky dělal ty nejnebezpečnější kusy. Že ho nechali podstoupit i tenhle, bylo nefér," dodává s tím, že cílem dokumentu však není mluvit o Holmesově životě jako tragédii. Půlhodinový dokument režiséra Dana Hartleyho odvysílá česká HBO ve čtvrtek 30. listopadu, k vidění bude také v její videotéce Max.

 

Právě se děje

Další zprávy