Víc než jen fotogenická tvář. Brad Pitt slaví šedesátiny, limuzíny už řídit nemusí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
18. 12. 2023 12:15
Prvního Oscara získal teprve před třemi roky za Tenkrát v Hollywoodu, k největším filmovým hvězdám už ale patřil v 90. letech minulého století. Americký herec Brad Pitt, známý z dramatu Sedm, sci-fi 12 opic, komedie Po přečtení spalte nebo válečných Hanebných panchartů, toto pondělí slaví šedesátiny.
Brad Pitt v prvních Dannyho parťácích. | Video: Warner Bros.

Dannyho parťáci

Pokud už Pitt hraje v "týmovkách", nejsou plné superhrdinů. Spíše superherců. Jednu takovou skupinu sestavil režisér Steven Soderbergh, který se celou kariéru pohybuje spíše na okraji Hollywoodu v autorských vodách, aby pak promyšleně a efektivně trefil střed továrny na sny, kde se točí miliony dolarů.

Trilogie Dannyho parťáci dala dohromady plejádu hereckých es od George Clooneyho přes Matta Damona či Julii Roberts až po Andyho Garcíu nebo Al Pacina. Ale tyto vyprávěnky o partě lupičů, co se opakovaně chystá vyhrát v mazané podvodné hře, navzdory velkoleposti akce a složitosti lupičského plánu často nejvíce excelují ve chvílích, kdy si pár lidí jen tak nezávazně povídá.

Tady se projevuje Soderberghův typický nezávislý rukopis a tady je ideální prostor pro Pitta, kterému stačí pár ironických vět, potutelný úsměv a sklenka v ruce.

Dannyho parťáci z roku 2001 byli obřím trhákem. Pitt údajně přijal "nižší" honorář 10 milionů dolarů výměnou za procenta z tržby. Tím pádem si celkově přišel na 30 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy