Želvy ninja rozprášily sparťanské vojsko

jps, BBC
26. 3. 2007 13:30
Los Angeles - Čtvrtý film o zmutovaných želvích bojovnících se po premiéře vyšvihl na čelo víkendového žebříčku v USA. Uvnitř: TRAILER

Počítačovou animací vytvořený akční snímek vydělal první víkend po premiéře 25 milionů dolarů, což sice není v porovnání s nástupy letošních hitů jako 300, Ghost Rider nebo Wild Hogs úplně ohromující výsledek, přesto stačil na první místo.

Na druhém místě zůstala právě epická bitva 300: Bitva u Thermopyl. Za víkend vydělala 20 milionů dolarů a její celosvětové tržby se tak zase o kus přiblížily hranici dvou set milionů dolarů; zatím vydělala 187 milionů.

Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles | Foto: Aktuálně.cz

Na třetím místě přichází Mark Wahlberg coby bývalý mariňák čelící podezření z atentátu na prezidenta. Thriller Shooter vydělal za víkend 14,5 milionu. Třetí nejúspěšnější novinkou uplynulého víkendu je (a páté místo obsadila) dětská fantasijní podívaná The Last Mimzy s desetimilionovou tržbou.

Po Šmoulech, Ghost Riderovi a Transformerech se tak filmové podoby dočkala další klasika osmdesátých a devadesátých let. Úspěšný comeback legendární čtveřice želvích bojovníků byl očekávaný. Generace, která vyrostla na jejich kreslených příbězích, už dospěla a stává se z ní vlivná kupní síla.

ČTĚTE TAKÉ: Přijdou Šmoulové, Pán prstenů v modrém

První díly původního komiksu vyprávějícího osudy čtveřice želv, které v newyorských kanálech zmutovaly v neporazitelné bojovníky, se objevily v roce 1984. Čtyřka želvích ninjů vznikla z popudu mladého kreslíře Kevina Eastmana a jeho kamaráda Petera Lairda.

Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles | Foto: Aktuálně.cz

Záměrem téhle dvojice bylo vytvořit co nejbláznivější parodii na tehdy doznívající vlnu zmutovaných pubertálních superhrdinů; konkrétně na The Marcel Comics: The New Mutants nebo Daredevil, který popisoval souboje ninjovských klanů v newyorském podsvětí.

Co začalo jako vtip, brzy přerostlo v davovou mánii. O tři roky později už americké televize vysílaly zkušební pětidílnou kreslenou sérii a úspěch nenechal nikoho na pochybách, že se rodí nová klasika. V 90. letech se pak fenomén želvých ninjů dočkal i velmi obskurní filmové trilogie, která patří mezi to nejdivnější, co tehdy hollywoodská rodinná zábava přinesla.

Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles | Foto: Aktuálně.cz

Ke scénáři nového filmového pokračování přizvali šéfové Warner Bros raději původní praotce želv Lairda s Eastemanem. Píše se jedenadvacáté století, a tak ve filmu nebudou pobíhat živí herci v polystyrénových maskách. Tvůrci na oficiálních stránkách slibují, že díky nejmodernějším animačním technologiím vytvoří želvám moderní podobu hodnou jejich kultu.

Čeští fandové želvích hrdinů si film počkají do 19. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy