Vítězem karlovarského festivalu je španělská Moskytiéra

Kultura Kultura
10. 7. 2010 20:30
Zvláštní cenu poroty si odnesl Svěrákův Kuky
Tisková konference k filmu Moskytiéra
Tisková konference k filmu Moskytiéra | Foto: MFF KV

Karlovy Vary - Poměrně nečekaným vítězem 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je film Moskytiéra španělského režiséra Augustího Vily.

Zvláštní cenu poroty si ze sobotního ceremoniálu ve Velkém sále Thermalu odnesl režisér Jan Svěrák za snímek Kuky se vrací. Ta je spojena s finanční částkou 20 000 dolarů. Svěrák už ve Varech zvítězil před patnácti lety, kdy zde uvedl nízkorozpočtový snímek Jízda. V roce 2007 tu pak získal diváckou cenu za Vratné lahve.

Letošní vítězný film, jehož režisér převzal Křišťálový glóbus dotovaný 30 000 dolary, je podle anonce v katalogu příběhem dobře situované městské rodiny žijící v pocitu permanentní viny: matky vůči dítěti, otce vůči domácí asistentce a syna kvůli jakémukoli druhu života, především k opuštěným psům a kočkám, které sbírá na ulici. Geraldine Chaplinová, která v něm ztvárnila němou roli, scénář označila za jeden ze tří nejlepších, jaké kdy četla.

Matka Tereza od koček
Matka Tereza od koček | Foto: Aktuálně.cz

Další Křišťálový glóbus za dlouholetý přínos světové kinematografii převzal za ovací publika na závěr ceremoniálu ruský režisér, scenárista, producent a herec Nikita Michalkov.

Cenu za režii udělila mezinárodní porota, v jejímž čele byl americký producent Ron Yerxa, chorvatskému režisérovi Rajku Grličovi za film Zůstane to mezi námi. Natočil ho v koprodukci se Srbskem a Slovinskem. Ironicky v něm pohlíží na moderní evropský velkoměstský život a zabývá se obtížemi, které si způsobí záletný muž.

Ceny za nejlepší herecké výkony byly uděleny Anais Demoustierové ve francouzském filmu Sladké zlo a ex-aequo Mateuszi Kościukiewiczovi a Filipu Garbaczovi za role v polském snímku Matka Tereza od koček. Garbacz byl ve Varech oceněn i vloni, když dostal zvláštní uznání.

Foto: MFFKV
Speciál k letošnímu ročníku
karlovarského festivalu najdete zde 

Zvláštní uznání patří ruskému filmu Jiné nebe, který natočil režisér Dmitri Mamulia. Celovečerní debut Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle, rovněž uvedený v hlavní soutěži, vyšel naprázdno.

Bez ocenění zůstaly i časosběrný projekt dokumentaristky Heleny Třeštíkové s názvem Katka, zařazený do soutěže dokumentů, a dva debuty - Zoufalci Jitky Rudolfové v sekci Na východ od Západu a road movie Dvojka Jaroslava Fuita, který se objevil v soutěžní sekci Fórum nezávislých.

 

SOUTĚŽ CELOVEČERNÍCH HRANÝCH FILMŮ:

  • Křišťálový glóbus pro nejlepší film: Moskytiéra; Španělsko, 2010. Režie: Agustí Vila
  • Zvláštní cena poroty: Kuky se vrací; Česká republika, Dánsko, 2010. Režie: Jan Svěrák
  • Cena za režii: Rajko Grlić za film Zůstane to mezi námi; Chorvatsko, Srbsko, Slovinsko, 2010
  • Cena za nejlepší ženský herecký výkon: Anais Demoustierová za roli ve filmu Sladké zlo; Francie, 2009. Režie: Olivier Coussemacq
  • Cena za nejlepší mužský herecký výkon (ex-aequo): Mateusz Kościukiewicz a Filip Garbacz za role ve filmu Matka Tereza od koček; Polsko, 2010. Režie: Pawel Sala
  • Zvláštní uznání: Jiné nebe; Rusko, 2010. Režie: Dmitri Mamulia

 

SOUTĚŽ DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ:

  • Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minut: Řeka; Litva, 2009
  • Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut: Familia; Švédsko, 2010

        
SOUTĚŽ NA VÝCHOD OD ZÁPADU:   

  • Hlavní cena: Aurora; Rumunsko, Francie, Švýcarsko, Německo, 2010. Režie: Cristi Puiu
  • Zvláštní uznání: Pokušení svatého Toníka; Estonsko, Švédsko, Finsko, 2009. Režie: Veiko Ounpuu
        

DALŠÍ CENY

  • Cena České televize - Nezávislá kamera: Čtyři lvi; Velká Británie, 2010. Režie: Christopher Morris
  • Cena mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI: Hitler v Hollywoodu; Belgie, Francie, Itálie, 2010. Režie: Frédéric Sojcher
  • Cena ekumenické poroty: Jiné nebe
  • Cena Dona Quijota Mezinárodní federace filmových klubů FICC: Moskytiéra

 

    

 

Právě se děje

Další zprávy