VIDEO: Blaine živý, ale bez rekordu

Jan Daněk
9. 5. 2006 18:53
New York - Iluzionista Blaine vydržel pod vodou bez kyslíku jen sedm minut. UVNITŘ VIDEO

Americkému iluzionistovi Davidu Blaineovi se dnes nepodařilo pokořit světový rekord v délce zadržení dechu pod vodou. Po sedmi dnech strávených v akváriu ve tvaru koule plánoval vydržet devět minut bez kyslíku.

Foto: Reuters

Po vytažení ze skleněné koule poděkoval viditelně promrzlý a zesláblý kouzelník stovkám diváků, kteří ho po celou dobu na náměstí před Lincolnovým centrem v New Yorku podporovali. Na doporučení lékařů pokus přerušil. Poté byl převezen do nemocnice na pozorování. Na místě se vystřídaly snad všechny televizní štáby z celého světa.

Foto: Reuters

Blaine měl v úmyslu po týdenním pobytu ve 2,5 metru vysokém kulovitém akváriu překonat rekord osm minut a 58 vteřin v zadržení dechu pod vodou, který od roku 2004 drží Němec Tom Siestas. Během sundávání řetězů, kterými bylo spoutáno jeho tělo, jej ale dvě minuty před plánovaným limitem z vody vytáhli přivolaní potápěči.

Lékaři s Blainovým kouskem nesouhlasili již od počátku. Iluzionista, který před pokusem shodil téměř 23 kilogramů, aby jeho tělo potřebovalo méně kyslíku, se podle jejich názoru vystavoval riziku vážného poškození jater, nervů a kůže. Už druhý den pokusu mu navrhli přerušení, kouzelník to však odmítl.

Foto: Reuters

Týden strávený ve vodě není prvním šíleným kouskem tohoto třiatřicetiletého Američana. V roce 2003 strávil 44 dní bez jídla uzavřen ve skleněné krychli zavěšené nad Temží. Dalším jeho slavným kouskem byl dvaašedesátihodinový pobyt mezi dvěma třítunovými bloky ledu v New Yorku, pouze v botách a trenýrkách.

 KLIKNĚTE SI NA CELÉ VIDEO

 

Právě se děje

Další zprávy