Vary: Vratné lahve vnesly do soutěže optimismus

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 7. 2007 15:30
Jaké jsou vyhlídky českého zástupce v soutěži?
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Karlovy Vary - Soutěž karlovarského filmového festivalu dospěla k českému zástupci - Vratným lahvím Jana a Zdeňka Svěráka. Dopolední projekce se setkala s vřelým přijetím poroty, během projekce se ze sálu ozývaly občasné výbuchy smíchu.

I na tiskové konferenci zahraniční novináři reagovali pozitivně, oceňovali záplavu gagů či optimismus snímku v kontrastu k spíše temně zaměřeným snímkům ve zbytku soutěže. Jeden ze zahraničních novinářů ovšem na tiskovce zmínil i připomínku, že "film dává mnoho otázek, ale nabízí málo odpovědí."

V karlovarské hlavní soutěži mají Vratné lahve asi největšího konkurenta v norském snímku Kurz negativního myšlení. Podle Zdeňka Svěráka je ovšem humor filmu tak nepřenosně český, že má šanci bodovat hlavně v Česku a na Slovensku (kde je jeho premiéra plánována na 19. července). "Dovedu si představit, co se slovním humorem udělá opatření filmu titulky," říká Zdeněk Svěrák. "Titulek je takovým filtrem, v němž humor mizí."

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Podle herce Miroslava Táborského by pro film mohlo být výhodou jeho optimistické vyznění. "Viděl jsem tu už spoustu filmů, ale většina je dosti existenciální či depresivní. Tak jsem si dnes zašel i na Vratné lahve, aby se mi dostalo trochu toho optimismu," říká.

Herec Jan Budař oproti tomu konkurenci nezná: "Jsem tu pár dní, ale viděl jsem zatím jen jeden film, a to Pravidla lži, se kterými jsem sem přijel. Důležité ale přece není vyhrát, ale zúčastnit se, ne?"

Jan Svěrák se do karlovarské soutěže vrací po 12 letech, v roce 1995 tu soutěžila jeho nízkorozpočtová Jízda. A o tři roky dříve se právě v Karlových Varech seznámil se svým britským producentem Ericem Abrahamem. "Byli jsme spolu v porotě a při hodnocení filmů jsme se často shodli," popisuje Svěrák, jak se s Abrahamem sblížili.

K dnešnímu dni mají Vratné lahve v Česku podle distribuční společnosti Falcon 1 080 000 diváků. Snímek už v českých kinech vydělal více než sto milionů korun, řada jeho replik zlidověla.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Na Ostravsku prý na něj posílají své ovečky místní faráři, Jana i Zdeňka Svěráka prý řada diváků chválí za pravdivost situací. "Diváci často říkají, že to je jako u nich doma, někdy začnou situace z filmu doma sami napodobovat, třeba tu s vytahováním šňůry od vysavače," říká Jan.

Reřisér Jan Svěrák podle svých slov na začátku natáčení ani netušil, že by jeho snímek mohl trhat divácké rekordy . "Naší metou bylo půl milionu diváků, říkali jsme si, že film potěší příznivce tátova humoru, nenapadlo by nás, že na něj budou chodit i mladí," říká.

Podle Zdeňka Svěráka ovšem ještě nenastal čas, aby napsal pro svého syna další scénář. Jan Svěrák v nejbližší době chystá pohádku podle scénáře Alice Nellis. Mezitím si ve Varech užívá místní bohatou filmovou nabídku. "O půlnoci jsem viděl Tarantinovo Auto zabiják. A mám z toho dost vygumováno," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy