Národní galerii povede ekonom, Knížáka střídá Rösel

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 5. 2011 20:55
Usiloval jsem o silného manažera, zdůvodnil ministr
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr kultury Jiří Besser s konečnou platností řekl, kdo vystřídá Milana Knížáka v čele Národní galerie. Novým šéfem instituce se stane ekonom Vladimír Rösel, kterého na post doporučila i odborná komise. Do funkce bude jmenován 1. června. Části odborníků ale vadí, že Rösel nemá kunsthistorické vzdělání ani dostatek zkušeností v umělecké oblasti.

Do posledního kola výběrového řízení postoupil ještě kunsthistorik Jiří Fajt, který byl výrazným kritikem dosavadního šéfa NG Milana Knížáka. Manažer Rösel je však podle ministra v současné ekonomické situaci státu i galerie lepším řešením. Podle Bessera navíc předložil Röselův tým mnohem komplexnější koncepci rozvoje NG, která instituci otevírá zahraničí.

Foto: ČT24

"Moje rozhodnutí je motivováno snahou vybrat z uchazečů nejlepšího manažera. Nejsem přesvědčen, že by jím byl historik umění. Pro kunsthistorika je to správné místo na pěti postech ředitelů jednotlivých sbírek.  I vzhledem k současné ekonomické situaci jsem se rozhodl pro ekonoma a věřím, že jako generální ředitel splní to, co od něj očekávám. Tzn. že oživí činnost Národní galerie," řekl ministr.

Nový směr instituce

"Nakonec jsem se přiklonil k tomu, aby galerii vedl člověk schopný nastolit nový směr této instituce," řekl Besser. Manažer prý také nebude tolik usilovat o "personifikaci" této instituce - za což byl kritizován dosavadní ředitel Knížák.

Rösel na vyhlášení výsledků nebyl. "Z rozhodnutí mám samozřejmě radost. Bližší informace o mých spolupracovnících a o prvních krocích zveřejním až na tiskové konferenci po jmenování," řekl.

Už nyní je ale jasné, že důležitým členem jeho týmu bude stávající ředitel sbírky starého umění NG Vít Vlnas, který bude mít na starosti umělecké směřování galerie. I jeho účast na pátečním jednání přispěla k Röselově vítězství, naznačil Besser.

Foto: Aktuálně.cz

Svou funkci sám Rösel považuje za čistě manažerskou. Jeho cílem je především navázat bližší spolupráci se sponzory a zahraničními galeriemi, sestavit vyrovnaný rozpočet a zvýšit zájem návštěvníků.

"Pro uměleckou obec je to tragédie, která v Evropě nemá obdoby. Naprosto nekompetentní lidé z ministerstva v čele s Jiřím Besserem vybrali stejně nekompetentní vedení. Nebude žádný personální ani hospodářský audit. Vše zůstane při starém," reagoval už na výběr jeden z kritiků současného vedení galerie i výběru Rösela do čela této instituce, výtvarník Jiří David.

Sám Knížák na Röselovu adresu už minulý týden řekl, že jako ekonom a organizátor by mohl být dobrý, nicméně jeho nevýhodou je nedostatečná odbornost . Bude se tak muset bezmezně spoléhat na podřízené.

"Při výběru nového ředitele NG nebyla zjevně rozhodující ani odbornost, ani jiné kvalifikační předpoklady. Jinak Národní galerii přeji vše dobré," okomentoval výsledek Jiří Fajt.

Díky Knížákovi

Besser od nového šéfa očekává spolupráci s resortem kultury včetně změny statutu. Ten je platný už mnoho let a dává generálnímu řediteli nebývalý mandát.

Právě statut, který Knížákovi podepsal ministr kultury Pavel Dostál, byl podle Bessera jednou z příčin, že dosavadní ředitel mohl rozvíjet své „osobní dispozice" a přístup, kdy byla NG zaměňována s jeho jménem. Přesto si myslí, že je třeba Knížákovi za jeho práci hlavně poděkovat.

Knížák, jenž vede instituci od roku 1999, proti sobě poměrně brzo po nástupu popudil část odborné veřejnosti. Ta mu vyčítala, že je autokrat, namísto modelu autonomních sbírek prosazoval centralizované uspořádání, začal prezentovat NG jako muzeum a odklonil se od výstav ke stálým expozicím. Nejproblematičtější byla podle kritiků snaha rozšiřovat počet expozic a objektů.

Foto: Jan Langer

Vladimír Rösel (1966) je zakladatel, společník a jednatel společnosti Lombard Advisory Partners, která se zabývá investicemi, správou soukromého kapitálu, restrukturalizací podniků a obchodem s nemovitostmi. V 80. letech údajně působil jako lektor v pražské NG, podle galeristy Jiřího Švestky má zkušenosti z newyorského Guggenheimova muzea. 

Zúčastnil se již minulého konkurzu na šéfa NG, ve svém projektu tehdy zastával názor, že Národní galerie je velmi dobře řízena odborníky a ve svém čele potřebuje spíše manažera či ekonomického ředitele.

Loni Rösel řekl, že „galerie je v situaci neodkladné restrukturalizace, a to zejména v oblasti řízení, nákladů a vnější komunikace".  NG by podle něj měla využít standardních mechanismů, které fungují v korporátním světě, ku prospěchu svému, svých zaměstnanců, ale i navenek ke zřizovateli.

Nový konkurs

Výběr nového šéfa už trvá víc než rok. Komise loni doporučila tehdejšímu ministru Václavu Riedlbauchovi jmenovat Fajta, ten ale rozhodnutí nechal na svém nástupci. Besser pak konkurz zrušil a vypsal nový s tím, že nebyl jasný termín nástupu ani to, co se od nového šéfa očekává.

Se zrušením nesouhlasila skupina Čas na změnu tvořená výtvarnými umělci, pedagogy a odborníky. Vznikla před třemi lety a od té doby usiluje o změnu směru a poměrů v NG. Už na jaře kritizovala Riedlbaucha, že nedotáhl konkurs do konce a nejmenoval šéfem Fajta, čímž znevážil mezinárodní komisi.

Čtěte také:
Adepti na šéfa NG opět u Bessera. Jasno bude v pondělí
Ministr začal oficiálně hledat Knížákova nástupce v NG

Knížák se podle soudu nemusí omlouvat Fajtovi
Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG
Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

Konečnému verdiktu ministra předcházelo několik kol výběrového řízení. Kromě Rösela a Fajta se ho účastnili také ředitel Moravské galerie Marek Pokorný a Michail Odarčenko, který působil jako poradce primátora Pavla Béma. Kandidáti se nejprve představili desetičlenné odborné komisi, jež doporučila Rosela. Ministr se pak sešel nejprve Röselem, Fajtem i Pokorným a posléze znovu s prvními dvěma.

Nakonec tak mluvil se třemi stejnými kandidáty, které mu před rokem doporučil Riedlbauch.  "Z dnešního pohledu se mohou zdát moje kroky zbytečné, ale rád bych připomněl, v jaké situaci jsem se rozhodoval. Složka k výběrovému řízení byla vedena pod označením tajné, hlasování komise bylo anonymní, postup nebudil příliš důvěru," obhajoval svůj postup.

Knížák ve funkci ředitele NG setrvá zřejmě až do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měl se svým nástupcem předávat agendu.

 

Právě se děje

Další zprávy