Adepti na šéfa NG opět u Bessera. Jasno bude v pondělí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 5. 2011 16:48
Rösel a Fajt mu představili i spolupracovníky

Praha - Dva kandidáti, mezi nimiž se rozhodne o novém ředitele Národní galerie, se v pátek znovu setkali s ministrem kultury Jiřím Besserem. Představili mu také své případné spolupracovníky. Jejich jména ale zůstanou utajena až do rozhodnutí ministra o tom, kdo z nich nakonec stane v čele instituce. Konečný verdikt o tom, jestli Milana Knížáka nahradí ekonom Vladimír Rösel nebo kunsthistorik Jiří Fajt, má padnout v pondělí.

Nový generální ředitel NG by měl být jmenován do 1. června. Dosavadní šéf instituce Milan Knížák ve funkci setrvá zřejmě až do konce srpna. K předání agendy by tak mělo dojít mezi 1. červnem a 31. srpnem.

Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Kandidáty na funkci šéfa NG ale Knížák není nadšený. Fajt by podle něj byl "zhoubou pro Národní galerii" a Rösel, coby neodborník na umění by to prý měl "poměrně těžké".

"Fajt už v Národní galerii dělal a my máme asi 1200 dokumentů o tom, jak špatně hospodařil... nejde mu o umění, ale o vlastní kariéru. Takoví lidé jsou vždy nebezpeční," řekl . K Röselovi uvedl, že jako ekonom a organizátor by sice mohl být dobrý, nicméně jeho nevýhodou je nedostatečná odbornost v oblasti umění. Musel by se tedy spoléhat při rozhodování na podřízené. U ideálního kandidáta by se měla snoubit odborná znalost s manažerskými schopnostmi.

Besser se v rámci druhého kola pohovorů jako první sešel s Röselem, kterého na post doporučila desetičlenná výběrová komise. "Schůzka trvala bezmála dvě hodiny a pan ministr se během ní seznámil s mými spolupracovníky, jejich kreditem pro výkon funkce a s naší koncepcí řízení instituce. Myslím, že jsme udělali dobrý dojem," řekl Rösel s tím, že jména svých spolupracovníků zatím zveřejnit nehodlá.

Foto: Aktuálně.cz

Po něm zavítal k Besserovi Fajt. "Detailněji jsme hovořili o ekonomickém řízení a optimalizaci rozpočtu NG. Probírali jsme také nástroje směřující k posílení finanční soběstačnosti instituce," napsal Fajt v SMS zprávě.

 Rösel podle svých slov netuší, jaký bude verdikt ministra. "Předpokládám, že se vše dozvíme v pondělí. Přece jen do jmenování nového ředitele zbývají už jen dva týdny," uvedl Rösel.

"Nástupce současného ředitele NG Milana Knížáka by měl být znám na začátku příštího týdne. Věc je ale nyní zcela v režii pana ministra, přesný čas zveřejnění jména tak není znám," informuje mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

O post se původně ucházeli čtyři kandidáti. Kromě Fajta a Rösela také ředitel Moravské galerie Marek Pokorný a bývalý poradce tehdejšího pražského primátora Pavla Béma Michail Odarčenko. Ten v hodnocení komise skončil jako poslední. K osobnímu pohovoru s ministrem byli přizváni jen Fajt, Rösel a Pokorný, který se ale nedostal do dalšího kola.

"Skutečně ještě nejsem pevně rozhodnutý, a než řeknu konečný verdikt, chci být vnitřně o svém kroku přesvědčený. Výběr jsem zúžil o Marka Pokorného, kterého si jako ředitele Moravské galerie v Brně nesmírně vážím, ale u výběrové komise nezabodoval tolik, kolik možná i sám očekával," uvedl po prvním kole ministr.

Nakonec se Besser sešel se třemi stejnými kandidáty, které mu před rokem doporučil jeho předchůdce Václav Riedlbauch.  "Z dnešního pohledu se mohou zdát moje kroky zbytečné, ale rád bych připomněl, v jaké situaci jsem se rozhodoval. Složka k výběrovému řízení byla vedena pod označením tajné, hlasování komise bylo anonymní, postup nebudil příliš důvěru," obhajoval svůj postup.

Čtěte také:
Ministr začal oficiálně hledat Knížákova nástupce v NG
Knížák se podle soudu nemusí omlouvat Fajtovi
Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG
Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

Výběrová komise loni doporučila Riedlbauchovi jmenovat Fajta, ten tak ale neučinil a rozhodnutí přenechal na svém nástupci. Besser pak konkurz zrušil a vypsal nový. Kritizoval výběrové řízení s tím, že nebyl jasný termín nástupu nového ředitele ani to, co se od něj očekává.

Knížák, jenž vede instituci od roku 1999, proti sobě poměrně brzo po nástupu popudil část odborné veřejnosti. Ta mu vyčítala, že namísto modelu autonomních sbírek prosazoval centralizované uspořádání, začal prezentovat NG jako muzeum a odklonil se od výstav ke stálým expozicím. Nejproblematičtějším rysem byla podle kritiků snaha rozšiřovat počet expozic a objektů.

S Besserovým zrušením výběrového nesouhlasila skupina Čas na změnu tvořená výtvarnými umělci, pedagogy a odborníky. Iniciativa vznikla před třemi lety a od té doby usiluje o změnu směru a poměrů v NG. Už na jaře kritizovala Riedlbaucha, že nedotáhl konkurs do konce a nejmenoval novým šéfem Fajta, čímž znevážil mezinárodní komisi.

 

Právě se děje

Další zprávy