Knížákovi kritici píšou kvůli NG budoucímu ministrovi

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
15. 6. 2010 10:40
Jmenujte Fajta, doporučuje iniciativa Čas na změnu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zástupci iniciativy Čas na změnu, která před dvěma lety veřejně vyzývala ke konkurzu na ředitele Národní galerie v Praze, napsali otevřený dopis budoucímu ministrovi kultury. Vyzývají ho, aby uznal výsledky výběrového řízení a bezprostředně se zasadil o legitimní změnu ve vedení NG.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Vývoj kauzy:
Jiří David k NG: Zachutnala Riedlbauchovi moc?
Jmenujte do čela NG Fajta, píše David Riedlbauchovi
Doporučila komise za Knížákova nástupce Jiřího Fajta?

Hlásí se do konkurzu na šéfa NG opět Milan Knížák?
O Knížákovo křeslo v NG má zájem osm lidí
Bojujte o místo šéfa NG, vyzval ministr Nedomu či Lišku

Politika Knížáka instalovala a musí ho deinstalovat
Pospiszyl: Knížákovou snahou bude zůstat co nejdéle
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG

Dopis, pod nímž figuruje ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová a umělci Jiří David a Tomáš Císařovský, poslali politickým stranám, které vedou jednání o případné trojkoaliční vládě. Kdo bude v čele resortu stát, není zřejmé, post ministra kultury se politikům dlouhodobě zdá málo vlivný, při sestavování vlády se proto obsazuje mezi posledními.

Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Konkurz na ředitele NG se uskutečnil 14. dubna, ministr kultury Václav Riedlbauch se k němu poprvé oficiálně vyjádřil až 3. června, kdy řekl, že nového ředitele nevybere. Rozhodnutí nechal až na svém nástupci, jemuž doporučil tři účastníky konkurzu.

Zástupcům iniciativy vadí, že ministerstvo nezohlednilo doporučení výběrové komise. Odborně zdůvodněný výsledek mezinárodní komise byl podle nich jednoznačný, srozumitelný a transparentní.

Komise doporučila ministrovi jmenovat historika umění Jiřího Fajta; Riedlbauch svému nástupci nechal ke zvážení ještě další dva účastníky konkurzu - ředitele Moravské galerie Brno Jiřího Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela, kteří v hodnocení komise skončili na třetím a pátém místě.

"Regulérní konkurz byl ostudně a v rozporu s demokratickými principy zpochybněn a nezbytná změna, po které volá většina odborné a laické veřejnosti, se ve vedení Národní galerie neuskutečnila," odkazují zástupci iniciativy k tomu, že ministr po jednoznačném výsledku konkurzu začal sám jednat téměř se všemi jeho účastníky; přesto se výsledku nedobral.

Foto: Aktuálně.cz

"V Čechách tak prozatím zvítězilo politikaření a zákulisní hry, jež naší zemi vracejí do nesvobodných, normalizačních praktik. Protestujeme proti těmto praktikám a mocensky zkorumpovatelné kultuře,"  píší v dopise a tentokrát kritizují přímo osobu šéfa NG:  Arogantní demagogie generálního ředitele Milana Knížáka podporovaná kultem vlastní osobnosti vůbec nepatří do současného světa umění a kultury."

Ředitel Knížák je ve funkci 11 let, velká část odborné a umělecké obce jeho působení v čele významné sbírkové instituce zejména v posledních letech kritizuje. Iniciativa Čas na změnu uvádí, že Knížák zavedl NG do izolace, a vytýká mu, že upřednostňuje budování stálých expozic na úkor pořádání významných dočasných výstav. Knížák kritiku odmítá.

Foto: Aktuálně.cz

Rozhovory:
Fajt: Bez NG ztratí Milan Knížák svůj vliv
Knížák: Ostuda by byla, kdyby byl šéfem Fajt

„Pokud to tato "většina" tvrdí, tak tím dokazuje jak je neprofesionální, poněvadž NG je především, zásadně a zcela uměleckým muzeem. V cizích jazycích se slovo galerie používá pouze pro soukromé, většinou obchodní podniky - a pokud někde zůstává v názvu uměleckého muzea, je to jen z úcty k tradici," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Nové provolání iniciativy už zamítla i mluvčí NG Petra Jungwirthová, stejně jako další obviňování svého šéfa v médiích Pod vedením Milana Knížáka prý NG připravuje řadu významných projektů.

 

Právě se děje

Další zprávy