Jmenujte do čela NG Fajta, píše David Riedlbauchovi

Pavel Kroulík
31. 5. 2010 14:20
Ministr kultury slibuje, že výsledek sdělí 3. června

Praha - Výtvarný umělec Jiří David žádá ministra kultury Václava Riedlbaucha, aby neotálel a jmenoval novým ředitelem Národní galerie Jiřího Fajta, který podle jeho informací přesvědčivě vyhrál konkurs.

V otevřením dopise píše, že Riedlbauchovi stále věří, i když mu není lhostejné, jak „se ostudně zachází s rozhodnutím respektuhodné mezinárodní komise".

Zároveň konstatuje, že se v médií „rozhořela dehonestace Jiřího Fajta", a obává se, že tlak protektorů a příznivců současného ředitele Milana Knížáka by mohl vyvrcholit tím, že „jeho post bude obsazen člověkem, jež nechá vše při starém (kromě fyzicky přítomného M. Knížaka) a na oko se stane jakoby změna".

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Vývoj kauzy:
Doporučila komise za Knížákova nástupce Jiřího Fajta?
Hlásí se do konkurzu na šéfa NG opět Milan Knížák?
O Knížákovo křeslo v NG má zájem osm lidí
Bojujte o místo šéfa NG, vyzval ministr Nedomu či Lišku

Politika Knížáka instalovala a musí ho deinstalovat
Pospiszyl: Knížákovou snahou bude zůstat co nejdéle
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG

„Tuším však, že to ani sám ministr kultury neměl a nemá uvnitř ministerstva skrze své náměstky či dlouhodobé ředitelé odborů snadné. Přesto odmítá nahlas potvrdit, že je pod enormně silným politickým tlakem ze stran politických příznivců M. Knížaka včetně samotného prezidenta V. Klause. Tak se snaží tento tlak na veřejnost transformovat do quazi odborných nejasností. Měli bychom tento volající hlas na pomoc umět vyslyšet," píše David, který se ve sporu o NG neangažuje poprvé.

Znění celého dopisu si přečtěte zde

Riedlbauch minulou středu podle ČTK oznámil, že bude znovu jednat s výběrovou komisí, která posuzovala kandidáty na ředitele Národní galerie v Praze. Předpokládá, že ještě týž den, tedy 3. června, oznámí jméno budoucího ředitele.

Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Ministr si na tento termín pozval osm tuzemských členů komise, tedy její dvě třetiny. Pod vedením děkana FF UK Michala Stehlíka v komisi 14. dubna zasedali ředitelka sdružení Proculture Marta Smolíková, historikové umění Milena Bartlová, Zdeněk Felix, ale i ředitel sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček, tedy přímý podřízený současného NG Milana Knížáka, jehož kandidaturu rovněž posuzoval.

Ministr jméno nástupce Milana Knížáka, který galerii vede téměř 11 let, neoznámil ani šest týdnů po jednání výběrové komise. Ta mu podle neoficiálních informací doporučila jmenovat ředitelem zmíněného historika umění Jiřího Fajta.

Ministerstvo dosud nezveřejnilo oficiálně ani seznam kandidátů. Riedlbauch má podle svých slov ve svém užším výběru ještě dvě jména - ředitele Moravské galerie v Brně Marka Pokorného a finančníka Vladimíra Rösela. Osobně prý jednal i s kurátorem Richardem Drurym a ředitelem sbírky starého umění NG Vítem Vlnasem.

Foto: Markéta Márová-Dlouhá

Konkurz na ředitele NG vyhlásil ministr v únoru a původně uváděl, že by chtěl znát jméno nového ředitele NG ještě do voleb. Po jednání komise však dosud nerozhodl. 

Zřejmé ani není, kdy by se nový ředitel mohl funkce ujmout. Knížák opakovaně uvádí, že by rád v čele instituce zůstal do konce příštího roku. Také Riedlbauch hovoří o nutnosti zachovat kontinuitu instituce.

Na druhé straně neoficiální informace i razance, s jakou ke konkursu přistoupil, naznačovaly, že chce Knížáka, jenž proti sobě popudil zančnou část odborné veřejnosti, deinstalovat co nejdřív.

 

Právě se děje

Další zprávy