Hlásí se do konkurzu na šéfa NG opět Milan Knížák?

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 4. 2010 17:37
Ministerstvo kultury nechce jména uchazečů komentovat
Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Praha  - O místo ředitele Národní galerie v Praze se pravděpodobně hlásí i její současný šéf Milan Knížák. Agentura ČTK píše, že to zjistila z několika zdrojů informovaných o výběrovém řízení vypsaném ministerstvem kultury.

Knížák galerii vede od roku 1999. Do konkurzu se přihlásilo celkem osm lidí, jednoho ministerstvo vyřadilo pro nesplnění formálních podmínek.

Ministerstvo nechce jména uchazečů komentovat, členové výběrové komise dostali jen jejich materiály bez osobních údajů a s odstraněným podpisem. Případnou Knížákovu účast v konkurzu nechce komentovat ani NG, sám ředitel je v zahraničí.

Uchazeči o místo ředitele měli zaslat svůj projekt, jak NG vést, a motivační dopis. Součástí jednoho z nich je podle informací ČTK i informace, že zájemce od roku 1999 NG vedl. Takovým člověkem je pouze Milan Knížák.

Již dříve bylo známé, že do výběrového řízení se přihlásily tři z pěti osobností, které ministerstvo k účasti v konkurzu vyzvalo dopisem. Jsou jimi ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, jeho předchůdce Jiří Fajt a ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný. Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma a rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška se naopka řízení neúčastní.

Milan Knížák nechává akci Rafanů zatím bez komentářů
Milan Knížák nechává akci Rafanů zatím bez komentářů | Foto: Štěpán Luťanský

Podle Lidových novin jsou dalšími kandidáty kurátor Českého muzea výtvarných umění (dnes Galerie Středočeského kraje) Richard Drury, galeristka Monika Burian, Nicole Šťávová z aukční síně Christie's, která je dcerou kontroverzního podnikatele Josefa Šťávy, a kulturní pracovnice ministerstva zahraničí Vilma Anýžová.

Burian i Drury ČTK účast v konkurzu potvrdili. Šťávová byla vyřazena z formálních důvodů a Anýžová, která je nyní vedoucí kulturní sekce českého velvyslanectví ve Washingtonu, řekla, že se do konkurzu nehlásila. Její jméno jen zaznělo v únoru při jednání širšího grémia na ministerstvu kultury v seznamu lidí, kteří by měli být v souvislosti s výběrovým řízením osloveni.

Výběrová komise se sejde 14. dubna. Komise může ministrovi doporučit jednoho kandidáta, pořadí více kandidátů, nebo nemusí doporučit žádného.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Čtěte také:
O Knížákovo křeslo v NG má zájem osm lidí
Bojujte o místo šéfa NG, vyzval ministr Nedomu či Lišku

Politika Knížáka instalovala a musí ho deinstalovat
Pospiszyl: Knížákovou snahou bude zůstat co nejdéle
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG
Knížák skončí v čele NG. Bude nový konkurz

Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla
Celebritózní umělec Knížák si hraje na rebela

Ministr kultury Václav Riedlbauch by chtěl nového ředitele NG vybrat ještě do květnových voleb. Kdy by se nový ředitel mohl funkce ujmout, není zatím zřejmé. Knížák opakovaně uvedl, že by rád v čele NG zůstal ještě do konce příštího roku. Riedlbauch hovoří o nutnosti zachovat kontinuitu instituce; termín nástupu Knížákova následníka ale neuvedl.

Foto: Markéta Márová-Dlouhá

Komisi sestavovalo ministerstvo se skupinou odborníků vzniklou pro tento účel. Experti navrhli devět jmen, z toho třetinu tvořili zahraniční odborníci. Ministerstvo pak zveřejnilo seznam 12 členů.

Poměr českých a zahraničních expertů zůstal zachován, ale v komisi přibyli tři lidé - ředitel sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček, člen vědecké rady NG Václav Pavlíček a ředitel galerie Albertina ve Vídni Klaus Albrecht Schröder. Komisi by měl předsedat děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík.

 

Právě se děje

Další zprávy