U2 a Green Day spojí síly pro charitu

BBC, kul
11. 9. 2006 10:30
Los Angeles - U2 a Green Day, dvě z nejznámějších kapel Evropy a Ameriky, společně nahrají charitativní singl. Pak se vrhnou na vlastní desky.

Ze setkání rockerů a popových punkerů má vzniknout punková skladba - coververze hitu The Saints Are Coming, kterou před osmnácti lety proslavili The Skids.

"Pyšně vám můžeme oznámit, že míříme do studia společně s U2," píší o sobě na webu Green Day. "Požádali jsme je o spolupráci, abychom podpořili Music Rising, organizaci, která chce po hurikánu Katrina nahradit hudebníkům jejich ztracené nástroje," dodávají. prrávě v Music Rising se angažuje The Edge, kytarista irských U2.

Foto: Aktuálně.cz

"New Orleans pro nás vždycky bylo zvláštní město, je epicentrem hudby a veškeré tvořivosti a je těžké uvěřit tomu, že rok po zkáze tento kraj stále trpí," soucítí se svými krajany Green Day.

Po nahrání singlu, které probíhá tento týden, obě kapely - už každá zvlášť - zůstanou ve studiu a připraví nová dlouhohrající alba. Posledním počinem U2 bylo oceňované How To Dismantle An Atomic Bomb, Green Day se s American Idiot stali světovou superkapelou.

O dalším směřování U2 možná něco napoví, že jako dozor ve studiu si vybrali Ricka Rubina, který prosadil se jako producent rapových a tvrdých rockových kapel jako Beastie Boys nebo Red Hot Chili Peppers, ale podílel se i na posledních a velmi úspěšných nahrávkách Johnnyho Cashe American Recordings. Prý nedělá produkci, ale redukci: snaží se hudbu vždycky osekat na minimum a ponechat jen to podstatné.

 

Právě se děje

Další zprávy