Suzanne Vega si Prahu natočí na video

kul, ČTK
18. 7. 2006 0:00
Profil - Americká písničkářka si českou metropoli vybrala za další zastávku svého turné a Státní operu jako místo, kde natočí DVD. Vše se stane ve středu.

Zpěvačku na koncertu doprovodí jen baskytarista Michael Visceglia a na pódiu zazní hlavně prověřené hity. Ale možná se českému publiku poštěstí uslyšet v premiéře písně z připravovaného alba, na kterém Suzanne Vega pracuje.

V Praze se zpěvačce líbí a byla tu už několikrát; naposledy zde před dvěma lety představila i vlastní knihu básní, deníkových záznamů a esejů. Její koncert v Kongresovém paláci nabídl hodně poloh, od lyrických písní přes rock až k temnému industriálu.

Před týdnem sedmačtyřicetiletá Suzanne Vega se narodila v Kalifornii v portorikánské rodině, ale už ve dvou letech se s rodiči stěhovala do New Yorku. Ten jí byl dobrou školou života i hudby. "Hodně brzy jsem začala číst a pořád jsem o něčem přemýšlela nebo si něco psala," vzpomíná zpěvačka, jež první skladbu stvořila ve čtrnácti.

Foto: 10:15

Na střední škole studovala balet a literaturu a když na festivalu v Glastonbury viděla živě Lou Reeda, rozhodnutí bylo nezvratné: stane se zpěvačkou.

"Do té doby jsem se na rock´n´roll dívala skrz prsty. Bylo to pro mě jen samé pózování v dlouhých hábitech a spousta zbytečného povyku. Ale krajina Reedových písní mi byla hodně povědomá," vzpomínala později.

Folkrockoví písničkáři jako Reed, Bob Dylan, Leonard Cohen nebo Joni Mitchellová také celou dobu stojí nad její kariérou.

Cesta na hudební výsluní nebyla úplně jednoduchá a vedla přes newyorské kluby; přesto se Suzanne Vega podařilo podepsat smlouvu s vydavatelem. Eponymní debutové album vyšlo v roce 1985, velký hit Luka s nominací na Grammy přišel až o dva roky později s deskou Solitude Standing.

Suzanne Vega
Suzanne Vega | Foto: Aktuálně.cz

Největší úspěch měla s písní Tom´s Diner: melodicky silná skladba byla původně jen ve verzi a capella, k posluchačům jí pomohl až původně bootlegový remix dvojice DNA. Píseň v nové podobě Vega přijala za svou.

Následovala alba Days of Open Hand, 99.9F° či Songs in Red and Gray, kde vyzpívala smutek z rozchodu s manželem. Naopak radost si dopřála na páté desce Nine Object of Desire z roku 1996. Po tři roky staré nahrávce Best of si uspořádala život a začíná novou etapu.

Letos se provdala za právníka Paula Millse a podepsala smlouvu se společností Blue Note Records. V prestižním labelu se dostala do společnosti Arta Blakeyho, Johna Coltranea, Sarah Vaughanové nebo Norah Jonesové.

"Je skvělé být součástí téhle rodiny," řekla k tomu hudebnice, která novinku chystá hned na podzim tohoto roku. A pražští návštěvníci jejího koncertu možná budou první, kdo ji uslyší.

 

Právě se děje

Další zprávy