Šary Vary. Z festivalu míří do Prahy šest Bobů Dylanů

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 7. 2008 13:00
Ozvěny Karlových Varů startují v sobotu

Karlovy Vary - Letošní, v pořadí 43. ročník karlovarského festivalu končí. Už ve chvíli, kdy se bude balit zelený koberec před Thermalem, si ale můžete to nejlepší z končící přehlídky připomenout na právě se rozbíhajících pražských dozvucích festivalu.

Oficiální ozvěny nazvané Šary Vary proběhnou v pražských kinech Aero a Světozor od 12. do 23. července. Nabídnou necelou čtyřicítku filmů a jedno překvapení.

Třeba okusíte i podobné festivalové veselí, jaké zažívali festivaloví fanoušci v prostorách klubu Aeroport, provozovaného v bývalé karlovarské spořitelně zástupci obou pražských ozvěnových kin.

Ozvěny startují už v sobotu v podvečer a těšit se lze na řadu lahůdek. Třeba na Valčík s Bašírem izraelského režiséra Ari Folmana, člena festivalové poroty. Strhující animovaný film - ve Varech beznadějně vyprodaný - se vrací k traumatu izraelských dějin.

Hank & Mike
Hank & Mike | Foto: Aerofilms

Další lahůdkou je určitě skvostný experimentální snímek I´m Not There, svérázně vyprávějící o Bobu Dylanovi. Chcete-li vidět Cate Blanchettovou v roli muže, Heatha Ledgera v jedné z jeho posledních rolí a zažít cosi mezi explozí a filmovým orgasmem, nelze ho minout.

Pražští diváci mohou také okusit dobrodružství s dvojicí růžových velikonočních králíků z filmu Hank a Mike či s dvojicí maniaků z videopůjčovny z Prosíme přetočte Michela Gondryho. Půvabný je i romantický belgický snímek Moskva, Belgie.

Ozvěny nabízejí i archivní bonbonky - třeba Obrazy starého světa letošního jubilanta Dušana Hanáka či Intimní osvětlení předsedy festivalové poroty Ivana Passera a klasiku Nového Hollywoodu - tituly  Francouzská spojka či New York, New York.

Cannes: Miroslav Krobot (vpravo) ve filmu Muž z Londýna
Cannes: Miroslav Krobot (vpravo) ve filmu Muž z Londýna | Foto: Aktuálně.cz

Na řadu přijdou i snímky dalších ostřílenějších tvůrců, Scorseseho záznam koncertu Rolling Stones nazvaný Shine a Light či Wajdova Katyň. Miroslav Krobot se představí jako Muž z Londýna ve filmu Bély Tarra.

Ozvěny uvedou i soutěžní české dokumenty René Heleny Třeštíkové a Bye Bye Shanghai Jany Bokové. K vidění tu bude i mimo soutěž uvedený Občan Havel či Přibylovy Zapomenuté transporty, z hraných soutěžních filmů pak Zelenkovi Karamazovi a Michálkovo O rodičích a dětech.

V neděli 20. července pak v Aeru proběhne projekce z cyklu Aero naslepo, která nabídne jedno překvapení - platí se až po filmu, dle spokojenosti se shlédnutým kouskem.

  • Program oficiálních ozvěn v kinech Aero a Světozor najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy