Ryčné rytmy vyhánějí trampy od Sázavy

3. 7. 2006 17:44
SázavaFest - "Jen ta má Sázava mi občas vrátí chuť se smát / někdy se zastaví tam přítel, děvče, kamarád / pak v rohu skleničky zpíváme si o tom / jak dřív bylo líp."

Že dřív bylo líp, tvrdí bratři Nedvědi; kdo se z deprese už vyléčil, spíš se přidá k Boban i Marko Marović Orkestar, Banco de Gaia nebo Manau. Ti všichni vystoupí na letošním ročníku SázavaFestu a ode dneška dokáží, že místní kraj nepatří jen trampům. A že není třeba být zasmušilý.

Na třech pódiích a v několika stanech se návštěvníkům šestého ročníku nadžánrového festivalu dostane plného servisu, vždyť taky budou řekou takřka odříznuti od města Sázavy a spojeni vojenským pontonovým mostem, který na místo přiveze tank.

Kout SázavaFestu si v poslední době našel přes deset tisíc příznivců.  

Na SázavaFestu se představí snad všichni zásadní z české scény, namátkou a abecedně: -123 min, Anna K, Bow Wave, Bratři Orffové, Buty, Čechomor, Indy & Wich, Mňága a Ždorp, Monkey Business, Načeva, Nihilists, Ohm Square, Priessnitz, Skyline nebo Wohnout. Kdo nestihnul Lucii originál, může si dopřát jednu obskurnost v podobě jejího revivalu, speciální akustický set zase slibují Tata Bojs.

Foto: Aktuálně.cz

Největší očekávání pochopitelně míří k zahraničním hostům.

Manau si domácí publikum podmaní netradiční fúzí keltské hudby a rapu, ve výsledku to zní jako zábavný kříženec Českého srdce s Bow Wave. Bretanští hudebníci začínali jako DJs v rádiu, když společně objevili svět druidů; první singl La Tribu de Dana vyšel v roce 1998. V písni vykradli Alana Stivella, ale ani soudní proces jim nezabránil stát se francouzskou senzací, kterou jsou se třemi dlouhohrajícími deskami dodnes.

Podobnou pozici lákavého podivína si drží i Banco de Gaia neboli Toby Marks. Jednou zavzpomíná na acid house, ale přidá do něj zvuky zvonů, podruhé svůj elektroset nechá doprovodit podmanivým ženským vokálem a naposledy třeba nasampluje modlitbu tibetských mnichů. Banco de Gaia tvoří ve stylu progresivní world music a jestli jeho nahrávky mají silný náboj, pak živý koncert se může proměnit ve smrtelný zásah.

Foto: Aktuálně.cz

Romská dechovka Boban i Marko Marković Orkestar se proslavila díky Kusturicovým filmům Underground a Arizona Dream, ale kvality má sama o sobě. Boban Marković bývá označován za nejlepšího srbského trumpetistu a hlavního z propagátorů ryčné muziky.

A podobnou smršť můžeme čekat i od Caňaman, španělské formace hrající reggae šmrncnuté ska, německých Yellow Umbrella i maďarských Pannonia Allstars Ska Orchestra.

Sázavští se pár dní zkrátka nevyspí a trempové musí zamířit směrem k brdským lesům.

 

Právě se děje

Další zprávy