Respect vzdá hold Dekkerovi

Michal Pařízek
1. 6. 2006 11:00
Festival - Ostrov Štvanice hostí o víkendu jednu z prvních open air přehlídek sezony. Respect Music Festival, tradičně zasvěcený všem formám world music.
Foto: Respect

Od 2. do 4. června jich tu zazní skutečně hodně. Na své si přijdou vyznavači reggae, afrobeatu, klezmeru, ale i pouštního blues. Program bohužel narušil nenadálý skon jedné z plánovaných hlavních hvězd Desmonda Dekkera, ale i tak toho bude k vidění a slyšení více než dost.

Celý festival zahájí pražská reggae skupina Urban Bushman, která představí nový repertoár v pozměněné sestavě. Po ní měl vystoupit  Dekker, legenda reggae a ska. Autor hitů Israelites nebo Rude Boy Train ale nenadále zemřel 25. května ve věku 64 let na mrtvici.

Foto: Respect

Ve výjimečném setu věnovaném Dekkerově památce vystoupí s jeho dlouholetou doprovodnou skupinou The Aces jamajská zpěvačka Dawn Penn, která se na scéně reggae a příbuzných stylů pohybuje již od šedesátých let. Spolu s ní se představí Canic Agard, jeden ze zpěváků slavné rock steady skupiny The Pioneers.

Páteční program pak uzavře energické vystoupení bubeníka Tonyho Allena. Pochází z Nigerie a valnou většinu své kariéry hrál v doprovodné skupině krále afrojazzu a jedné z největších postav africké hudby 20. století, Fela Kutiho.

Osobitý mix africké hudby, jazzu, funku a rocku, který tato skupina provozovala, měl spolu s kapelníkem na svědomí právě on a ve své nynější tvorbě na něj úspěšně navazuje. Zahrál si i s mnoha velkými osobnostmi světové pop-music, v poslední době například se zpěvákem skupin Blur a Gorillaz Damonem Albarnem.

 

Program druhého, sobotního dne začíná už v patnáct hodin. Jako první vystoupí domácí skupina Triny a brazilská sambová formace Loud Samba. Seskupení Jamaica All Stars, které je jednou z hlavních hvězd druhého dne, není svým vznikem nepodobné slavným Buena Vista Social Club.

Také v jejich  případě byl na počátku dokumentární film, při jehož tvorbě režisér Pierre Simonin zjistil, že i na Jamajce působí mnoho osobitých "pozapomenutých" umělců. Dal je dohromady s mladší generací muzikantů a výsledná skupina hraje repertoár, který poukazuje na všechny styly, kterými je Jamajka za posledních čtyřicet let proslulá.

Vyvrcholením soboty bude koncert skupiny Tinariwen z Mali. Pohnutou historii národa Tuaregů velmi sugestivně vypráví jejich "pouštní blues". Tvrdé tóny elektrických kytar ve spojení s hypnotickými melodiemi a vícehlasy tvoří z jejich bojových chorálů nezapomenutelný zážitek.

Foto: Rescpect

Nedělní zakončení festivalu je situováno do Paláce Akropolis, kde se představí několik skupin zabývajících se moderní podobou klezmeru. Vystoupí tu pražská skupina Klec, první slovenští představitelé tohoto stylu Pressburger Klezmer Band, ale hlavně člen legendárních Klezmatics, klarinetista David Krakauer.

Ten s projektem Klezmer Madness ukáže snad nejsoučasnější formu této hudby v alternativním a zároveň virtuózním podání. Uzavře letošní ročník Respect Music Festivalu, který je skutečně multižánrovou hudební přehlídkou.

 

Právě se děje

Další zprávy