Radostná melancholie Moniky Načevy

Trash
8. 8. 2006 14:04
Recenze - Stmívá se, je šero... Prší, všude bláto a kaluže. Jako by si Monika Načeva tuto kulisu k vystoupení na SázavaFestu objednala.
Monika Načeva na SázavaFestu
Monika Načeva na SázavaFestu | Foto: ČTK

Pochmurné, skoro až depresivní počasí mohlo její hudbu a texty Jáchyma Topola snad jen umocnit a přidat jim na intenzitě.

Trochu jsem se nicméně obával; k  hudbě Načevy, zvláště k albu Nebe je rudý, mám zvláštní niterní pouto. A jak jsem věděl, měla Monika vystupovat s Michalem Pavlíčkem a elektronické aranžmá měl mít na starosti DJ Five. Do hlavy se mi tak vkrádaly otázky: Neubere to něco z původní atmosféry? Nebudou akustické verze skladeb nemastné, neslané?

Hned po první odehrané skladbě jsem si však mohl oddychnout, opak byl pravdou. Michal Pavlíček je skvělý kytarista a pohotový improvizátor (jak se ukázalo při chvilkovém výpadku zvuku u DJe ve skladbě Místo) a spolupráce s DJem Five dodala skladbám nadpozemsky triphopový podkres. Občas mi výsledek dost silně připomněl hudbu Portishead, což jistě není urážka.

Foto: Aktuálně.cz

Monika zpívala nenuceně a bezchybně, její sametově hluboký hlas se snášel na publikum stejně zlehka jako ono stmívání a déšť, které najednou ztrácely původní nepříjemnost a stávaly se přirozenou součástí všeho kolem...

Mohl jsem být jen spokojen. Z mého oblíbeného alba zazněly snad všechny nejznámější skladby - Nebe je rudý, Místo nebo Měsíc (v  novém koncertním podání moc hezký a pozitivní). Z dalších desek mimo jiné Velký ruce (Fontanela), Tvůj stín (Mimoid) nebo dnes už téměř kultovní Udržuj svoji ledničku plnou z prvního alba Možnosti tu sou.

Monika při zpěvu nezapřela herecké nadání a působila spontánně, nenuceně i zábavně.  Jako přídavek, který si moknoucí publikum vyžádalo, pak zazněl song od Plastic People of the Universe - jako upomínka na Mejlu Hlavsu.

Kdo si v bohatém programu letošního SázavaFestu našel místo na Moniku Načevu, nelitoval. Pro mě osobně byla jedním z vrcholů festivalu.                                                                                                                                
                

 

Právě se děje

Další zprávy