Případ Řecka ukazuje, jak končí zprivatizovaný stát

Michal Procházka
29. 2. 2012 10:00
Prizmatem řecké krize je obrazem osudu dalších států
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Řecko se v poslední době ocitá v centru pozornosti mezinárodního společenství i našich a zahraničních médií. Mluví se o něm v souvislosti se selháním ekonomiky a s leností jižanských obyvatel; symbolizuje nám nefungující finanční unii eura a viníky evropské zadluženosti, či naopak oběť kapitalistického systému.

Místní kameramani a fotografové v čele s Nikosem Katsaounisem a Ninou Marii Paschalidou se pokusili v roce 2010 zmapovat stav své vlasti a tamní společnosti čelící propukající ekonomické krizi a nejistotě. Vznikl tak film uváděný na festivalu lidskoprávních dokumentů Jeden svět pod názvem Prizmatem řecké krize, který nabízí trochu odlišný pohled na řeckou krizi, než známe ze zpravodajských agentur.

Foto: Aktuálně.cz

Řecko hledá řešení

Výsledek připomíná na první pohled společenské fórum či anketu ze zákulisí televizního pořadu Řecko hledá řešení, kam pozvali prosťáčky z ulice, aktivisty, ale i chytré mozky. Rozhovor střídá rozhovor, před kamerou mluví chvíli pilot, chvíli pastevec, pak mladý radikál, ale i uznávaný historik, básník, ekonom, umělkyně...

V jejich doprovodu se divák ocitá na rychlo-zájezdu, jehož trasa vede z aténských demonstrací až k horalům a na známé pláže. Spolu nás všichni provádějí rozbouřenou zemí, kam se jinak jezdíme koupat, procházet se mezi bělostnými domy a ochutnává pověstnou kuchyni.

Jenže tentokrát se vede debata o tom, jak lze v takové krajině ekonomicky přežít či nějak normálně existovat, aniž se člověk neustále užírá krizí. Vznikla mozaika názorů, impresí, rychlých svědectví i pokusů o analýzu toho, co se stalo s Řeckem, kde život ještě před deseti lety kvetl - vždyť zde v roce 2000 pořádali gigantické olympijské hry.

Foto: Aktuálně.cz

Každý k tomu má co říct; potřebuje si ulevit z vlastního zmaru. Vox populi provázejí různé televizní finesy, efekty a kouzla s obrazem, jaké spouštějí apelativní a napínavé reportáže zpravodajských kauz. Krize začíná být něčím více než ekonomickým problémem. Ovládá už celou společnost a mysl lidí, vyvolává společenskou hysterii - a spoluutváří nový styl života s astronomickými a tak trochu virtuálními dluhy, kdy už nikdo nerozumí ničemu.

Odvrácená přízeň bohů

Snímek Prizmatem řecké krize skládá v rychlém tempu velkou mozaiku současného Řecka, které se strachuje o budoucnost a je plné hysterie a frustrace. Varuje před tím, že nejde pouze o problém placení dluhů, ale že se v zemi možná schyluje k tragédii. Veřejný prostor pohlcuje vztek, násilí a vandalismus se stává aktem rezistence, radikalizující se mládež volá po anarchii a socialismu.

Lidé se ptají, proč bohové odvrátili od země svou přízeň. Zaříkávají národní mýty, řecké ostrovy a kamenné hory. Někteří dokonce trochu mysticky básní o tom, že jejich současnost odráží hlubší civilizační přelom dvou duchovních epoch západní civilizace v krizi. Místy je to docela napínavá sociologická detektivka, místy spíš konverzačka o "velkých" věcech, jako je chudoba, přežití, kapitalismus, beznaděj. Až vás napadne, že takhle na nebesích možná debatují i ti řečtí bohové.

Foto: Aktuálně.cz

Výsledný film ale ukazuje i to, co běžně ve zpravodajských relacích chybí. Před našima očima se skládá dohromady rámec reflexe; spolu s autory se snažíme uvidět v tom zmatku celek, který by vyjevil nějaký smysl. Film je zároveň i pokusem o vlastní sebereflexi minulých chyb.

Nikos Katsaounis a Nina Maria Paschalida pátrají s pomocí historiků i osobností po příčinách úpadku, které sahají hluboko do politických a společenských dějin řeckého 20. století. Zopakujeme si historický vývoj od pravicových totalitních režimů přes levicový Papandreův populismus až k tržnímu neoliberalismu a prosperitě života nad poměry.

Ekonomové velmi podrobně vysvětlují, jak byla řecká ekonomika neefektivní a špatně strukturovaná už kvůli rozbujelému státnímu aparátu. Uvízla v krizi, byť domácí banky tolik netrpěly na rozdíl od amerických pochybnými úvěry. Tamní představitelé ale nedovedli na nadcházející nebezpečí rychle reagovat a přivedli zemi na pokraj katastrofy.

I krize může být dobrá 

Na druhou stranu v podtextu můžeme sledovat řadu témat "neoliberálního marasmu", v němž se svět vymknul jakýmkoliv pravidlům. Provádí se tady i diagnóza malé společnosti, která se již neumí bránit ani na sebe brát zodpovědnost. Zdejší příklad z druhé strany může ukazovat, jak to dopadá, když byl stát postupně zprivatizován. Neboť si lidé jen zvykli z něj nejen žít, ale i těžit k vlastnímu prospěchu. Stal se prostředkem k zajištění pracovních míst pro rodinné příslušníky; je zkorumpovaný či rozkradený.

Foto: Aktuálně.cz

Co více, řecký příklad ukazuje, jak došlo i k vyprázdnění pojmu společenství, či vůbec politiky. Nikdo v ni už nevěří, zůstala jen naštvaná masa na náměstí, která se neumí organizovat jin ak než v divokém davu. Běžné společenské vazby a vztahy nefungují. 

V Česku si říkáme, jak si celou tu polízanici zavinili sami líní a nezodpovědní Řekové. Film však pochopitelně nabízí i otázky z "druhé strany" a neměli bychom aspoň dělat, že neexistují. Řekové ukazují, že jejich neštěstí je do jisté míry obrazem možného osudu dalších států. Jen my nemáme tak dobré jídlo, temperamentní večírky a vysoké dluhy.

Řadoví občané se ptají, proč by měli nést následky ekonomické krize, kterou nezpůsobili ani nevyvolali. Proč se stávají obětí finančního systému, jejž mnozí považují za nemravný a který jiní nestoudně využívali a dojili. Ptají se, kde se vzalo takové sobectví lidí?

Čtenáře napínavých detektivek ale může zklamat, že i z takového dramatu nakonec vychází až příliš smířlivý konec, který dává nápovědu ve stylu: Nemysleme na to, co nám krize bere. Zkusme k ní přistupovat tvořivě a kreativně.

"Potřeba tvořit něco nového vychází z hladu, ne z plného břicha. Věřím, že krize je dobrá," říká třeba profesorka výtvarného umění. Jako by nám na závěr komisař Rex dával hodiny občanské nauky - ale právě trochu optimismu v Řecku dost urgentně potřebují.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy