Prázdná židle upozorní na vězněného čínského nobelistu

Kultura Kultura
28. 2. 2011 11:42
Jeden svět chce pomoci osvobodit Liou Siao-poa
Foto: Reuters

Praha - V roce 2009 udělila společnost Člověk v tísni cenu Homo Homini čínskému intelektuálovi a obhájci lidských práv Liou Siao-poovi. Čínský disident si od prosince 2008 odpykává jedenáctiletý trest za to, že se podílel na vzniku Charty 08,  prohlášení inspirovaném československou Chartou 77.

Díky aktivitě Člověka v tísni, bývalého prezidenta a zároveň patrona festivalu Jeden svět Václava Havla a čtyřiceti českých poslanců a senátorů byl Liou Siao-po nominován na Nobelovu cenu míru, kterou přes protesty čínské vlády také získal v říjnu minulého roku. Když ji měl v prosinci 2010 přebírat v Oslu, na laureátově místě zůstala prázdná židle.

Čínská vláda nejenže Liou Siao-poa nepropustila, ale nepovolila převzetí ceny ani disidentově manželce, kterou od té doby drží v domácím vězení odříznutou od okolního světa. Podobně naložil čínský režim s dalšími sto padesáti lidmi z okruhu Charty 08 a lidskoprávních aktivistů, které manželka Liou Siao-poa doporučila Nobelovu výboru k pozvání na ceremoniál.

Od té doby se motiv a fotografie „prázdné židle" začala šířit čínskými internetovými sociálními sítěmi jako způsob protestu a vyjádření podpory Liou Siao-poovi. Čínští cenzoři museli vyvinout značné úsilí, aby dokázali vymazat z Internetu jakoukoliv zmínku o „prázdné židli".

Foto: Aktuálně.cz

Festival Jeden svět pořádaný společností Člověk v tísni se rozhodl Liou Siao-poa a jeho manželku pozvat na letošní ročník, jehož pražská část se koná od 8. do 17. března. Pozvánka byla odeslána nejen do věznice, kde si Liou Siao-po odpykává trest.

"Dopis jsme poslali i čínskému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi a čínskému premiérovi Wen Ťia-paovi, které považujeme zodpovědné za jeho uvěznění. Liou Siao-po byl odsouzen za ´podvracení státní moci´. Což neznamená nic jiného, než že se podílel na dokumentu, který volá po nenásilných reformách a větších občanských svobodách, na což má - podle čínské ústavy a mezinárodních umluv, ke kterým se Čína zavázala - plné právo," říká zakladatel Jednoho světa a hlavní iniciátor nominace Liou Siao-poa na Nobelovu cenu míru Igor Blažević.

"Samozřejmě si neděláme iluze, že by ho čínské úřady propustili jen kvůli našemu pozvání a jednomu dopisu. Na základě kampaně doufáme, že těch dopisů budou časem tisíce."

Diváci Jednoho světa se budou v rámci festivalu setkávat s prázdnou židlí s Liouvým portrétem, která mu bude vyhrazena během promítání  a budou mít příležitost poslat pohlednici s motivem kampaně na adresu čínské vlády s heslem „Slova nejsou zločin".

Foto: Reuters

Čínské vládě tak pošlou vzkaz, že Liou Siao-po ani ostatní hlasy volající po svobodě nezůstanou přes veškerou snahu režimů umlčeny ani zapomenuty. Ke kampani Empty Chair se v průběhu roku přidají i další lidskoprávní filmové festivaly ve světě.

"Pohlednic s motivem prázdné židle bude najednou stále více. Během roku budou přicházet na úřad čínského premiéra a prezidenta z různých zemí a informace o tom budou kolovat na čínských internetových sítích. Pro čínské cenzory se bude snaha vymazat zmínky o Liou Siao-poovi z povědomí čínské i mezinárodní veřejností stávat mission impossible. O kolik snazší by bylo uvědomit si marnost tohoto úsilí a jednoduše ho propustit," dodává Blažević.

 

Právě se děje

Další zprávy