Právě začíná projekt Ruská sezona

ČTK
1. 3. 2006 9:30
Praha - Celoroční projekt nazvaný Ruská sezona, který dnes začíná, bude hostit řada českých měst.

Akce bude zahájena v zrcadlové kapli pražského Klementina koncertem orchestru Musica Viva. Projekt představí ruské umění a potrvá až do poloviny prosince.

Oproti akcím prezentujícím ruskou kulturu v 15 předchozích letech má být Ruská sezona mnohem rozsáhlejší; především ukáže současnou ruskou tvorbu, kterou vlastně na rozdíl od ruské tradice a klasiky čeští diváci neznají.

Už před oficiálním zahájením Ruské sezony se v jejím rámci uskutečnilo 19. února v Brně představení hvězd ruského baletu z Moskvy a Petrohradu. Musica Viva pak v Brně vystoupí ve čtvrtek.

Při příležitosti zahájení Ruské sezony i návštěvy ruského prezidenta Putina předá dnes ministr kultury Vítězslav Jandák zástupcům Ruska obraz ruského malíře z 19. století Ivana Kramského Hlava rolníka. Dílo, které podle ruských zdrojů patří muzeu v Petrohradě, bylo dosud vystaveno v Moravské galerii v Brně.

Program Ruské sezony bude pokračovat celý březen festivalem Slovanské jaro, který představí ukázky divadelní, hudební a výtvarné tvorby mladé ruské generace v Praze, Příbrami, Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku a v Českém Krumlově.

V květnu proběhne v pražském kině Ponrepo projekce v Česku nepromítaných ruských historických snímků. V průběhu roku budou následovat další akce, na kterých se podílí i ruské velvyslanectví.

 

Právě se děje

Další zprávy