Polsko šílí z Mládkova Jožina z bažin

Vendula Křížová
30. 1. 2008 8:37
Baví je styl 70. let a čeština
V Polsku slavný klip prý Mládek nikdy neviděl.
V Polsku slavný klip prý Mládek nikdy neviděl. | Foto: youtube

Krakov - Třicet let stará písnička o dobrodruhovi, co vyrazil tábořit na Oravu a cestou jen tak mimochodem zneškodnil Jožina, dostal ženu a půl JZD, dobývá srdce všech Poláků.

Kromě toho, že si Poláci na klip ze 70. let s polskými titulky posílají odkazy, polská televize TVN o Mládkovi, jeho písni a popularity, které dosáhla, natočila reportáž do hlavního večerního zpravodajství Fakty.

Polsko ale nepouslouchá žádnou z moderních předělávek, pouze jeden z původních a ne moc známých klipů.

Je to česky a to je legrace

"Znám tu písničku, ale moc tomu textu nerozumím. Něco z bahnem tam je, ne?" odpověděl na otázku, zda zná písničku Juzek z bagien (polský překlad Jožina z bažin), Marcin.

Kromě televize se o autorovi písně Ivanu Mládkovi a jeho Banjo Bandu píše v novinách a časopisech, probíhají s ním internetové diskuze a on-line rozhovory. Polsko žije Mládkem.

"Písnička Juzek z bagien je srandovní. Nejde ale ani tak o tu hudbu, ale o různé ty zvuky a pohyby, co tam ti pánové předvádějí. Navíc to, že nejsou nejmladší, tomu dává takový vtipný rozměr," dodal Marcin.

Kromě toho, že ztvárnění klipu přijde Polákům legrační, oni sami přiznávají, že je v tom ještě něco víc. "Poláci mají rádi sedmdesátá léta, cítí k nim takovou zvláštní nostalgii," tvrdí studentka historie Krystyna.

"No a pak je to samotná čeština, která se nám zdá hodně legrační," dodává. Stejně jako se většině Čechů zdá směšná polština, i Poláci mají pocit, že Češi mluví jak malé děti.

Původ neznámý, budoucnost nejistá

Odkud se ale třicet let starý klip dostal na YouTube a mezi polské milovníky stylu sedmdesátých let se nepodařilo zjistit ani novinářům z TVN. Ivan Mládek navíc v reportáži řekl, že on sám tento klip nikdy neviděl. Ale dobře se u něj bavil.

"Tu písničku jsem původně napsal na zakázku pro jednu zlínskou kapelu a dostal jsem za to bednu slivovice. Byl to dobrý obchod, hrajeme to dodnes," uvedl pro TVN.

Polští internetoví nadšenci nyní zaplavují internet různými verzemi této písně, natáčí na ni své vlastní klipy nebo se jí učí zpívat.

Jak dlouho bude klip s Mládkem zpívajícím s kamennou tváří a s Josefem Pešákem křepčícím vedle něj v šílené kreaci atakovat polské internetové hitparády je otázka.

Jedno je ale jisté: popularita Mládkovu Banjo Bandu za hranicemi České republiky v blízké budoucnosti neklesne, právě naopak. Jožina z Bažin totiž nedávno objevilo Maďarsko.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy