Pohlazení sametem, odřeni šmirglpapírem

10. 7. 2006 11:10
Hrachovka - Ukrytý v cípu slovensko-polských hranic připravuje se festival Hrachovka k doposud největšímu výkonu své historie.
Kapela Soulfly hrála v Praze
Kapela Soulfly hrála v Praze | Foto: http://www.soulflyweb.com/

Zatím byl poslední červencový víkend na Hrachovce "ten druhý" po festivalu Benátská noc, letos ale Valaši svého hardrockového konkurenta strčí do kapsy. Z Brazílie totiž přivezou kapelu SoulFly, z Británie zpěvačku Skye a nadto ještě dalších sto padesát účinkujících ze zbytku světa.

Patnáctý ročník festivalu Hrachovka začíná v Hrachovci u Valašského Meziříčí 27. července.

Headlineři nutí k zamyšlení i ty, kteří to do Valmezu mají kus cesty, považte: Soulfly. Kapela, kterou na přelomu let 1996 a 1997 založil kytarista Max Cavalera jako nový projekt po odchodu z domovské Sepultury. Debutové album Soulfly si fanoušky hned našlo - a i když v hudbě následuje cestu, kterou vyšlapala Sepultura, rozhodně se nejedná o její kopírku.

Foto: Aktuálně.cz

Po několika změnách v obsazení se Soulfly po posledním a hodně ceněném loňském albu Dark Ages  ustálili do podoby Max Cavalera, Marc Rizzo, Bobby Burns a Joe Nunez, kteří by měli také do Česka dorazit. Na Hrachovce to rozbalí ve čtvrtek.

Jestliže Soulfly u nás téměř zdomácněli, pak silnou fanouškovskou základnou se u nás může pyšnit i Skye Edwardsová, byť hlavně díky bývalé kapele Morcheeba. Z ní ale byla v roce 2003 odejita a bratři Godfreyové ji nahradili vokalistkou Daisy Marteyovou.

Pro Skye to znamenalo výzvu na sólovou dráhu. Povedený výsledek je ke slyšení na albu Mind How You Go, kde se elegantně pohybuje na osvědčeném poli easy listening pop music, ale její emoce i elektro doprovod z alba udělaly překvapení letošního roku. Její hlas bude na Hrachovce nejsametovější.

Foto: SONY BMG

Stejně jemně budou znít irští Interference, kteří vystoupí společně s Glenem Hansardem; naopak účinky smirkového papíru připomenou The Exploited, skotští punkeři a pamětníci divokých jízd sedmdesátých a osmdesátých let.

Ze zahraničních účastníků může být zajímavý koncert francouzsko-balkánské dechovky Slonovski Bal nebo set Jacka de Marseille, hvězdy taneční scény.

České barvy budou na Hrachovce hájit J.A.R., Kryštof, Mig 21, Sunshine, Wohnout, Bratři Orffové, Načeva, Lety mimo nebo Lenka Dusilová.

Stránky festivalu Hrachovka ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy