Po lístcích na Genesis se jen zaprášilo

kul, BBC
25. 10. 2006 15:00
Londýn - Phil Collins po jedenácti letech vyrazí s Genesis znovu mezi fanoušky. Ti už se nemůžou dočkat.
Collins na sólové dráze
Collins na sólové dráze | Foto: Reuters

Britským příznivcům kapely stačilo devadesát minut, aby si rozebrali sto tisíc lístků na dva ostrovní koncerty v Manchesteru a Londýně. V Německu a Holandsku mizely vstupenky ještě rychlejším tempem: každou minutu se prodalo v průměru deset tisíc vstupenek, a čtyři sta tisíc vstupenek tak zmizelo za čtyřicet minut.

Evropská část turné bude mít dvacet zastávek. Začíná 11. června ve Finsku a končí 14. července v Římě, kde Genesis zahrají zdarma před Coloseem. Poté se skupina přesune za publikem do USA. 

Znovuobnovená kapela oznámila termíny turné: dvacítka zastávek začne 11. června v Helsinkách a končí 14. července v Římě.
Znovuobnovená kapela oznámila termíny turné: dvacítka zastávek začne 11. června v Helsinkách a končí 14. července v Římě. | Foto: Aktuálně.cz

V 70. letech byli Genesis artrockovou superskupinou s úspěšnými alby Nursery Cryme, Selling England By The Pound a zvlášť Foxtrot a The Lamb Lies Down On Broadway. V roce 1975 se rychle vzpamatovali z odchodu zpěváka Petera Gabriela a s někdejším bubeníkem Collinsem za mikrofonem pak zamířili do popovějších vod.

Z té doby patří mezi jejich největší hity skladby I Can´t Dance, Mama nebo Invisible Touch. Celkem prodali v 70. a 80 letech víc než 130 milionů desek.

V roce 1996 odešel i Phil Collins; tehdy už měl za sebou několik úspěšných sólových desek jako No Jacket Required a na úspěšné sólové dráze natočil zpěvák s vizáží tatíka odvedle alba Dance Into The Light či Testify. Velkým úspěchem byla jeho hudba k animovanému muzikálu Tarzan, která mu vynesla Oscara.

Zbylí Genesis sice chtěli chytit třetí dech se zpěvákem Rayem Wilsonem, ale nedopadlo to dobře. Kapela po albu Calling All Stations z roku 1997, které bylo propadákem, mlčí.

Peter Gabriel
Peter Gabriel | Foto: Archiv

A právě Collins s kytaristou Mikem Rutherfordem (jinak také kapelník Mike and the Mechanics) a klávesistou Tonym Banksem budou hlavními hvězdami celosvětové šňůry koncertů, na kterých prý zaznějí i nové písně.

O návratu Genesis na scénu se dlouho spekulovalo, i když hudebníci sami to odmítali. Až loni před pražským koncertem Collins řekl, že návrat zvažuje. Tehdy byl ještě ve hře i Peter Gabriel coby zpěvák. "Chci bubnovat, ať zpívá Peter," prohlásil tehdy Collins.

Začátkem října však Gabriel na svých internetových stránkách napsal, že zkoušek Genesis se neúčastní a letos ani příští rok účastnit nebude; ne že by se obnovení kapely bránil, ale má prý dost své práce.

I on slavil a slaví úspěchy na sólové dráze; znám je též coby majitel labelu Real World, který vydává a propaguje etnickou hudbu z celého světa.

 

Právě se děje

Další zprávy