Piráti pod vedením Deppa lámou rekordy

ČTK, gra
25. 7. 2006 12:20
Los Angeles   - O největším letním hitu není pochyb. Pokračování Pirátů z Karibiku se právě stalo filmem, který v zámořských kinech nejrychleji vydělal 300 milionů dolarů.
Foto: Reuters

Snímek s podtitulem Truhla mrtvého muže se od premiéry před necelými třemi týdny stále drží v čele tamních kasovně nejúspěšnějších filmů a za minulý víkend  stihl v amerických kinech vydělat 35 milionů dolarů.

Tím se Piráti stali celovečerním filmem, který za mořem nejrychleji překročil v tržbách hranici 300 milionů dolarů (v přepočtu asi 6,7 miliardy korun). Stačilo jim na přesně to šestnáct dní, čímž o den překonali Hvězdné války - Pomstu Sithů.

Prvnímu Pirátům trvalo šest měsíců, než takovou částku vydělali. Jejich následovníkům se mimořádně dařilo hned od začátku a není to jejich první rekord. Hned první víkend film překonal o víc než 17 milionů dolarů dosavadní nejvýnosnější filmový start, který patřil od roku 2002 tehdejší premiéře Spidermana.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže | Foto: Falcon

Snímek navazující na hit roku 2003 s názvem Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly se stal také prvním filmem s kasovním úspěchem přes 100 milionů dolarů během dvou dnů.

Největší podíl na úspěchu odborníci přičítají Johnnymu Deppovi. "Má takový divácký ohlas, jaký jsme neviděli už léta," soudí analytik filmové distribuce Chad Hartigan.

"Depp vytvořil postavu, podle níž se lidé chtějí oblékat a vůbec být jako ona," ocenil kreaci třiačtyřicetiletého herce další odborník Chuck Viane. 

V českých kinech se Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže objeví počátkem srpna, na Slovensku bude mít film premiéru už koncem července. Třetí díl Pirátů s podtitulem Na konci světa by měl do americké distribuce vstoupit příští rok 25. května. 

Za Piráty v americkém žebříčku víkendové návštěvnosti amerických kin skončil snímek Monster House o partičce teenagerů, které přitahuje tajemství hrůzostrašného domu v sousedství. Třetím nejúspěšnějším snímkem minulého víkendu byl film Lady Water, který vydělal 12,8 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy